Porsuk sedimentlerinin geoteknik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of geotechnic and chemical properties of porsuk sediment
  1. Tez No: 181553
  2. Yazar: HAKAN SEMERCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Porsuk Sedimentleri, Geoteknik Özellikler, Toplam MetalMiktarı, Elektriksel İletkenlik Değeri, Porsuk Sediment, Geotechnic Properties, Total Metal Amount, Elektrical Coductivity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Porsuk Nehri, sediment birikiminden dolayı Dünyanın en kirli nehirleriarasındadır. Sediment birikimiyle, nehir yatağı azalmakta ve taşmalar meydanagelmektedir. Bu taşmalar nedeniyle zaman zaman sedimentin nehirden taranmasıçalışmaları yapılmaktadır.Bu çalışmada, Porsuk Nehri üzerinde nehir sedimentleri için 10, havza için8 istasyon noktası belirlenmiştir. Bu istasyonlardan sonbaharda, su, sediment vetoprak örnekleri alınmıştır. Havza ve sedimentlerin, geoteknik ve kimyasal (ph,Katyon Değişim Kapasitesi, Elektriksel İletkenlik Değeri, Toplam Metal Miktarı)parametreleri belirlenmiştir. Porsuk nehir sularının ise kimyasal parametreleribelirlenmiştir. Elde edilen deneysel bulgular, daha önceki çalışmalarda elde edilensonuçlarla karşılaştırılarak, temizleme çalışmalarının önemi ve yeterliliğigözlemlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Porsuk River is the dirtiest river along the World River due to sedimentaccummulation. Porsuk River is overflows and narrowed the cross section of theriver because of sediment accummulation. As a result of these overflows,dredging work was carried out sometimes.In this study, 10 sample stations has been determined for river sedimentand 8 sample stations has been determined for river basin on the Porsuk River. Inthe autumn, sediment, water and soil samples have been taken from these stations.Geotechnic and chemical (pH, Cation Exchange Capacity, Electrical Coductivity,Total Metal Amount) parameter of the sediment and river basin samples havebeen determined. Then chemical parameter of the water samples have beendetermined. Determined experimental invention and invention of the formerstudies is compared for importance and efficieney of dredging works.