CdO yarıiletken bileşiğinin spray pyrolysis yöntemi ile elde edilmesi
Production of compound CdO semiconductor films by spray pyrolysis method
  1. Tez No: 181572
  2. Yazar: TAHSİN DİNEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: II-VI Grup Bileşik Yarıiletkenler, İletken Geçirgen Oksit, Spray Pyrolysis, Optik Absorpsiyon, X-ışını kırınımı, II-VI Compound Semiconductors, Transparent Conducting Oxides, Spray Pyrolysis Method, Optical Absorption, X-Ray Diffraction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada II-VI grup ikili bileşiklerden olan CdO yarıiletken filmin eldeedilme özellikleri incelenmiştir. CdO yarıiletken filmi spray-pyrolysis yöntemi ile150ºC, 200ºC, 250ºC ve 300ºC taban sıcaklıklarında elde edilmiştir. X- ışınıkırınım desenlerinden filmlerin polikristal oldukları ve kübik NaCl yapıdaoluştukları belirlenmiştir. CdO yarıiletken filminin optik özelliklerininincelenmesi ile direkt bant geçişine sahip olduğu ve elde edilme sıcaklığına göre2,30eV-2,62eV arasında yasak enerji aralığına sahip olduğu saptanmıştır. Eldeedilen bütün filmlerin n-tipi iletim özelliği gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, CdO semiconducting material belonging to the II-VI grouphave been produced by means of spray pyrolysis method at 150ºC, 200ºC, 250ºCand 300ºC substrate temperatures. The x-ray diffraction of the films showed thatthey are polycrystalline and cubic NaCl in structure. The materials observed tohave a direct band gap, which are varied between 2,30eV-2,62eV due to thesubstrate temperatures. All the films exhibited n-type conduction characteristics.