Palaemon elegans'ın tür içi polimorfizminin RAPD-PCR tekniği ile incelenmesi
Investigation of the interior species polymorphism of Palaemon elegans by RAPD-PCR technique
- Tez No: 181599
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ ALANYALI SUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Palaemon elegans, RAPD-PCR, polimorfizm, mtDNA, amplifikasyon, Palaemon elegans, RAPD-PCR, polymorphism, mtDNA, amplification
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Mitokondriyal DNA korunmuş yapı ve organizasyon özelliklerindendolayı, tür içi ve türler arası genetik çeşitliliği belirlemede yaygın olarakkullanılmaktadır. DNA kullanılarak, hem sistematik hem de genetik çalışmalariçin, rasgele çoğaltılmış polimorfik DNA Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RAPD-PCR) tekniği kullanılabilmektedir. RAPD-PCR ekonomik olması ve genomikbilgiye ihtiyaç duyulmaması nedeniyle genetik uzaklıkların belirlenmesi içintercih edilmiştir.Bu çalışmada, Palaemon elegans türünden izole edilen mitokondriyalDNA`ların 39 primerle amplifikasyonu denenmiştir. Denenen primerlerden 4tanesinin verdiği amplifikasyon sonuçlarına göre bu türün, tür içi polimorfizmiaraştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mitochondrial DNA is widely used in order to estimate the amount ofgenetic variability within and between different populations, because of itsconserved structure and organization. Random Amplified Polymorphic DNAPolymerase Chain Reaction (RAPD-PCR) can be used for both systematic andgenetic studies. This tecnique was preferred because of its economic and lesslaborious properties.In this work, the species of Palaemon elegans was studied. Amplificationof mitochondrial DNA of these species was carried out with 39 primers.According to the amplification results of 4 primers, the interior speciespolymorphism of Palaemon elegans was determined.