Üç eksenli masa tipi cnc freze tezgahı tasarım ve imalatı
A three axis type of table cnc milling machine design and manufacturing
- Tez No: 181605
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CNC, Freze Tezgâhı, Bilgisayar Destekli İmalat, MakineTasarımı, Parça Programlama, CNC, Milling machine, Computer Aided Manufacturing, MachineDesign, Part Programmed
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Hayatımızın her alanında bilgi işlem teknolojisi hızla gelişmektedir. Bilgiişlem teknolojisinin gelişmesi özellikle imalat endüstrisinde önemli değişiklikleresebep olmuştur. Bu değişimlere paralel olarak üniversal imalat tezgâhları yerinibilgisayar kontrollü tezgâhlara bırakmıştır.Bu çalışmada, Üç eksenli masa tipi CNC freze tezgâhı tasarım ve imalatıiçin gerekli tasarım parametreleri belirlenmiştir. Bu parametreler çerçevesindetezgâhın tasarımı ve imalatı için gerekli olan statik ve dinamik hesaplamalaryapılmıştır. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda üç boyutlu bir çizimprogramında çizimi yapılmıştır. Çizimi ve tasarımı yapılan üç eksenli masa tipiCNC freze tezgâhı metal parçaları endüstride bulunan talaşlı üretim tezgâhlarındaişlenmiştir. Tezgâhın eksen sistemindeki hareketleri iletecek ve yönlendirecekyataklama sistemleri hazır olarak satın alınmıştır. Mekanik parçaların montajıyapılarak sistem hazır hale getirilmiştir. Tezgâhın eksenlerinin tahrik sistemi stepmotorlarla sağlanmıştır. Üç eksenli masa tipi CNC freze tezgâhının elektronikkontrolü step motor sürücüleri ve bir kontroller kartı yardımıyla yapılmıştır.Sonuç olarak Üç Eksenli Masa Tipi CNC Freze Tezgâhı sorunsuz birşekilde çalıştırılmış ve iş parçası işlenmiştir.2006, 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
The information processing technology is developed very fast today in allareas. The development in information processing technology causes importantchanges especially in manufacturing industry. With these changes, universalmanufacturing workbenches shift their places to the computer numerical controlmanufacturing systems.In this study, the required parameters for designing andmanufacturing of a three-axis CNC milling machine are determined. With theseparameters, the static and dynamic calculations which are necessary to designCNC milling machine are done. According to these calculations, the drawings ofmachine parts are carried out using a three-dimensional drawing program. Themetal pieces are manufactured at tool machines used in industry. The bearing-system which are used in the machine is bought as prepared, and then the systemis assembled. The actuation system of the CNC milling machine is provided bystep motors. The electric control of the CNC milling machine is performed withthe step motor drivers and a controller card. As a result, the three-axis type ofCNC milling machine is run without any problem and the work piece isprocessed.2006, 89 Pages