Flor katkılı CdO yarıiletken bileşiğinin spray pyrolysis yöntemi ile elde edilmesi
F-doped CdO semiconductor compounds produced by spray pyrolysis
- Tez No: 181604
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN KUL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Bileşik yatıiletkenler, geçirgen iletken oksitler, spraypyrolysis, ohmik iletim, flor katkılı kadmiyum oksit, Compound semiconductors, transparent conducting oxides, spraypyrolysis, ohmic conduction, fluorine doped cadmium oxide
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada değişen oranlarda flor katkılı CdO yarıiletken filmleri spraypyrolysis yöntemiyle, 250ºC taban sıcaklığında ve cam tabanlar üzerinde eldeedilmiştir. Elde edilen filmlerin X-ışınları kırınım desenlerinden filmlerin kristalyapısının polikristal oldukları ve kübik NaCl yapıda oluştukları belirlenmiştir.Filmlerin absorpsiyon spektrumlarından direkt bant geçişli oldukları ve yasakenerji aralıklarının 2,45 ile 2,94 eV arasında değiştiği görülmüştür. Bu filmlerin n-tipi iletim özelliği gösterdiği sıcak uç metoduyla belirlenmiştir. Oda sıcaklığındave karanlık ortamda yapılan akım-voltaj ölçümlerinden filmlerin ohmik iletimmekanizmasına sahip oldukları belirlenmiştir. Yapılan ölçümlerden filmlerinözdirenç değerleri hesaplanmıştır. Hesaplanan özdirenç değerleri 3,63x10-6 ile1,30x10-5 ohm.m arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, CdO semiconductor films with different fluorineconcentrations have been produced at 250ºC substrate temperature on to the glasssubstrates by the spray pyrolysis method. X-ray diffraction spectra of the filmshave shown that the films so formed are polycrystalline and cubic NaCl instructure. CdO:F films have been determined to have direct band gapcharacteristics with the band gap values lying in the range between 2,45 and 2,94eV by using optical method. The type of the electrical conductivity of all filmshave been determined to be n-type characteristic by using hot probe method. Theohmic conduction mechanisms have been observed in the current-voltagecharacteristics of the films. The calculated values of the resistivity of the filmshave been found to lie between 3,63x10-6 and 1,30x10-5 ohm.m.