Doğal zeolit ve nişastanın tilapya balıkları yeminde dolgu maddesi olarak kullanımının bazı vücut ve kan kompozisyonu ile su kalitesi parametreleri üzerine etkileri
Influence of dietary bulk agents (natural zeolite and starch) on some body and blood composition and water quality parameters in tilapia
- Tez No: 181647
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP YALÇIN TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Zeolite, Tilapia, Water Quality, Feed Conversion, Raw Protein, Raw Lipid, Raw Ash, BloodParameters
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bazal yem karışımına %10 ve %20 oranlarında katılan clinoptilolite ve mısır nişastasınınTilapya'da bazı büyüme parametreleri , vücut kompozisyonu ve bazı su kalitesi parametrelerine etkileriaraştırılmıştır. Araştırma her biri üç tekerrürlü 4 muamele içerip üç ay sürmüştür. Her bir tekerrür 15 adetTilapya (ortalama başlangıç ağırlığı: 6,5 g) ile yürütülmüştür. Balıklar hazırlanmış dört deneyselrasyondan biri ile günde üç kez elle beslenmiştir. Test edilen dolgu maddeleri, %10 ve %20 düzeyinde,mısır nişastası ve doğal zeolit clinoptilolite olup kullanılan bazal yem ise %43 protein içerikli ticarialabalık yemidir. Su kalitesi parametrelerinden sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH haftalık ve TAA ikihaftada bir ölçülmüştür. Canlı ağırlık artışı, N%10 (49,54±3,83 g.), Z%10 (48,62±3,16 g.), N%20(42,36±1,28 g.) ve Z%20'lik (41,26±2,17 g.) olarak gerçekleşti. En iyi yem değerlendirme 1,17±0,08 ile%10 zeolit ve 1,17±0,10 ile %10 nişasta katkılı muamelelerde gerçekleşti (p>0,05). Muameleler arasında,protein etkinlik oranı, visserosomatik indeks ve hepatosomatik indeks bakımından herhangi biristatistiksel fark görülememiştir (p>0,05). Deneme gruplarına ait balıkların etinden yapılan, kuru madde,ham protein, ham yağ ve ham kül analizleri sonucuna göre, gruplar arası ve gruplar içi her hangi biristatistiksel fark bulunamamıştır (p>0,05). Deneme gruplarına ait balıklarda, Kolesterol, Glikoz,Trigliserit, BUN ve LDH kan analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The incorporation of clinoptilolite and corn starch by 10% and 20% of the basal mixture wasstudied in terms of growth parameters, body composition and some water quality parameters in tilapia.Each replicate was run with 15 tilapia (with the average starting weight of 6.5 g). Fish were fed manuallythree times a day by one at the four experimental diets. Tested bulk agents were 10% and 20% corn starchand natural zeolite and the basal feed was 43% protein commercial trout feed. Water quality parametersof temperature, dissolved oxygen, pH were measured weekly and TAN biweekly, Growth in live weightwas the highest with 49,54±3,83 g in the N10% group and Z10% with 48,62±3,16 g, N20% with42,36±1,28 g and Z20% with 41,26±2,17 g respectively. The best feed conversion rate was found in theZ10% group with 1,17±0,08 and N10% with 1,17±0,10 (p>0,05). There are no statistically differencesfound in protein efficiency ratio, visserosomatic index and hepatosomathic index between the treatments.Dry matter, raw protein, raw lipid and raw ash analyses, made from fish meat belong to treatment groups,were not different significantly between and within the treatments (p>0,05). Cholesterol, glucose,triglyceride, BUN and LDH of blood analyses were made from the fish. According to blood analysesresults, there were significantly difference between the treatments. Replacing the corn starch, usingzeolite us dietary bulk agent had neither improvement nor decrease in growth and feed conversionperformances.2005, 45 pages