Tilapya (Oreochromis niloticus) balığı havuzlarında azotlu gübrelerin fosforlu gübrelere ilave kullanımının balık üretimi ve bazı su kalite kraterleri üzerine etkisi
Nitrogen fertilization of tilapia (Oreochromis niloticus)pond fertilized with phosphorus
  1. Tez No: 181648
  2. Yazar: ALPASLAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN TEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Havuz, Gübreleme, Tilapya, Balık Üretimi, Su Kalitesi, Pond, Fertilization, Tilapia, Fish Production, Water quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Azotlu gübrelerin fosforlu gübrelere ilave kullanılmasının balık üretimine vebazı su kalitesi özellikleri üzerine etkileri 12 adet toprak havuzda üçer tekerrürlü olarakincelenmiştir. Denemede azot kaynağı olarak Üre ve fosfor kaynağı olarak Triple SüperFosfat gübreleri kullanılmıştır. Çalışma 9 Nisan 2004 ve 23 Eylül 2004 tarihleriarasında altı ay devam etmiştir. Bu tarihler arasında her on beş günde bir kez olmaküzere her havuzdan alınan su örneklerinden sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, toplamsertlik, toplam alkalinite, toplam amonyak, toplam fosfor ve çözünmüş reaktif fosforparametrelerinin analizi yapılmıştır. Bu parametrelerin gruplar arası farklılıklarıincelenmiştir.En yüksek ortalama çözünmüş oksijen değeri (10,05 mg/l) Haziran ayında 4-8grubundadır, ortalama en düşük oksijen değeri (7,4 mg/l) Eylül ayında yine aynı gruptaölçülmüştür. Toplam sertlik çalışma başında bütün gruplarda ortalama 248 mg/l CaCO3ölçülmüş ve denemenin başlaması ile beraber bütün gruplarda bu değerler düşmüştür veortalama sertlik değeri 204 mg/l CaCO3 olarak belirlenmiştir. Toplam alkalinite isetoplam sertlikte olduğu gibi değişim göstermiştir. Amonyak azotu; azot kontrolgrubunda ( 8-0) diğer gruplara nazaran yüksek ölçülmüştür. Toplam fosfatkonsantrasyonu fosfor kontrol grubunda (0-8) diğer gruplara göre daha düşükhesaplanmıştır. Balık üretimi (N) 0- (P) 8 grubunda en yüksek ve sırası ile (N) 4- (P) 8,(N) 8-(P) 0 ve (N) 8- (P) 8 grupları olarak belirlenmiştir.Havuz gübrelemesinde; fosforlu gübrelere azotlu gübrelerin ilave kullanımıbalık üretiminde belirgin bir artış göstermemiştir. Ancak bu çalışmada çalışma alanınınsu kaynağında oluşan aşırı bulanıklık, erozyon, havuzların çok fazla su sızdırması,köklü su üstü bitkilerinin yoğun gelişmesi, yetiştiricilikte istenmeyen yabanihayvanların bulunması ve havuz suyu kaynağının düzensiz olması, tahliyede tıkanmagibi fiziksel şartlarının uygun olmayışı beklenilen sonuçların ortaya çıkmasınıengellemiş olabilir. Bu sorunlara çözümler bulunduğu takdirde uygun sonuçlaralınabileceği düşünülmektedir.2006, 44 sayfa
Özet (Çeviri)
Effects of Nitrogen fertilization additional to phosphorus fertilizers on fishproduction and some water quality parameters were investigated in twelve earthenponds. Urea as nitrogen source and Triple super phosphate as phosphorus were used inthe experiment. The study were carried on six months between 9 April 2004 and 23September 2004. Water quality parameters of temperature, dissolved oxygen, pH, totalhardness, total alkalinity, total ammonia nitrogen (TAN), total phosphorus and solublereactive phosphorus (SRP) were analyzed biweekly. Differences between groups forthese parameters were investigated.The highest average dissolved oxygen valve (10,05 mg/l) was in June at 4-8group and the average lowest dissolved oxygen valve (7,4 mg/l) in september at thesame group. Total hardness at the begining averaged 248 mg/l CaCO3 covering allgroups and decreased by the begining of the expeirment and averaged 204 mg/l CaCO3at the end. Changes in total alkalinity were similar to that in total hardness. Ammonianitrogen were measured higher in nitrogen control (8-0) group, other than the others.Campaing to the other groups total phosphate concentration were lower in phosphatecontrol (8-0) group. Fish production was highest in (N) 0- (P) 8 group and followed by(N)4- (P) 8, )N) 8- (P) 0 and (N) 8- (P) 8 group, respectively.Using nitrogen fertilizers additional to phosphhorus fertilizers had shown, nosignificant increase. In this study , however, water suply for the study area had over;turbitidy, erosion, seepages, rooted water plants and wild animal in the pond,additionally irregular waterflow into ponds and clogging in the drainage systems wereundesirable physical conditions, causing to unexpeeted results. Better results can beobtained if solutions find to these troubles.2006 44 Pages