Farklı yem katkılarının karabalık (Clarias gariepinus)larvalarının büyüme performansı ile hepatopankreas ve barsak histolojisi üzerine etkileri
Effects of different dietary supplements on growth performance and hepatopancreas and intestine histology of african catfish (Clarias gariepinus)
- Tez No: 181649
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERCÜMENT GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Clarias gariepinus, mannan-oligosaccharide, β-Glucan, ascorbic acid, growth, histology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Immunostimulantlar ve prebiyotikler gibi yem katkıları, balıkların sağlıklıbüyümesinde potansiyel rol oynarlar. Bu nedenle çalışmada, ortalama başlangıç ağırlıkları0,135±0,015 g olan karabalık (Clarias gariepinus) larvaları 35 gün süreyle farklıdüzeylerde mannan-oligosakkarit (MOS), β-Glukan (β), L-askorbik asit (AA) ve bunlarınkarışımlarından (MOS+β+AA) oluşan prebiyotik ve immunostimulant katkılarının büyümeparametreleri ile karaciğer ve barsak histolojisi üzerine etkileri yönünden incelenmiştir.Kontrol yemi olarak %52 protein, %14 lipid, 350 mg kg-1 Vit. C ve 4087 kcal kg-1sindirilebilir enerjili ticari alabalık yavru yemi kullanılmıştır. Bu yeme farklı oranlardaMOS (â°1,5, 2 ve 2,5), β-Glukan (â°1, 2,5 ve 5), L-askorbik asit (100, 500 ve1250 mg kg1) ve MOS+β+AA karışımı (â°1,5 MOS+ â°1 β-Glukan+ 100 mg kg-1 AA, â°2MOS+â°2,5 β-Glukan+ 500 mg kg-1 AA ve â°2,5 MOS, â°5 β-Glukan+ 1250 mg kg-1 AA)ilave edilmiştir. Deneme 3 tekerrürlü olarak yürütülmüş, larvalar 4 L hacimli (7 larva/4 L)günlük %80 su değişimi sisteminde, silindirik tanklara stoklanmış ve larvalara günde 3 kezdoyuncaya kadar yemleme yapılmıştır. Deneme sonunda, karaciğer ve barsak histolojileriüzerinden yapılan karşılaştırmada MOS ve AA gruplarının; β-Glukan, kontrol veMOS+β+AA gruplarına göre daha sağlıklı bir morfoloji gösterdikleri yönündedir.
Özet (Çeviri)
Dietary supplements such as immunostimulants and prebiotics hold promise as apotential role in maintaining fish healthy growth. Different levels of dietary prebiotics andimmunostimulants; mannan-oligosaccharide (MOS), β-Glucan (β), L-Ascorbic acid (AA)and their combinations (MOS+β+AA) administered for 35 days to African catfish (Clariasgariepinus) larvae (initial weight 0.135±0.015 g) were evaluated for their efficiency ongrowth parameters, and liver and intestine histology.The basal (control) diet (commercial trout fry diet) was to contain 52% protein, 14%lipid, 350 mg kg-1 Vit. C and an estimated digestible energy level of 4087 kcal kg-1. Theother twelve diets contained the following levels of MOS (1.5, 2 and 2.5â°), β-Glukan (1,2.5 and 5â°), L-Ascorbic acid (100, 500, and 1250 mg kg-1,) and MOS+β+AAcombinations (1.5â° MOS+ 1Ⱐβ-Glukan+ 100 mg kg-1 AA, 2â° MOS+2.5Ⱐβ-Glukan+500 mg kg-1 AA and 2.5â° MOS, 5Ⱐβ-Glukan+ 1250 mg kg-1 AA) were used in basal dietduring the trial. Each diet was given to triplicate groups of (initially averaging 7 larvae/4 L)fish in circular tanks operated as a 80% daily water change system. Larvae were fed (threetimes) daily to apparent satiation (ad libitum).The liver and intestine histology of MOS and AA groups were better than control, βand MOS+β+AA groups at the end of the experiment. It is concluded that dietarysupplementation of 1250 mgkg-1 L-Ascorbic acid and 2â° MOS significantly different thanthe other groups (P < 0.05). Therefore, high level of ascorbic acid and 2â° MOS additivesfor healthy growth of African catfish larvae were recommended to use during the rearingperiod.2006, 82 pages