Manisa il merkezinin bina içi ve bina dışı havasının fungus florasının ve mevsimsel dağılımlarının saptanması
Determination of outdoor and indoor airborne fungus flora and seasonal distributions of Manisa city center
  1. Tez No: 181662
  2. Yazar: FATİH KALYONCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa, havasal funguslar, alerji, yeni kayıt
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma ile Manisa l merkezindeki bina içi ve bina dışı havasal ortamlarda bulunan mikrofungusflorasının tespiti ve mevsimsel dağılımının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2004 yılında Manisa ilmerkezi atmosferinde yapılan örnekleme çalışmaları ile yapılmıştır. Örnekler 11 bina dışı ve 4 bina içiistasyondan alınmıştır. Çalışmada örnek alımı için Merck MAS100 hava örnekleme cihazıkullanılmıştır. çinde steril Rosebengal Chloramphenicol Agar bulunan petriler cihaz içerisineyerleştirilerek örnekleme yapılmıştır. Örneklemeler 12 ay boyunca ayda 1 defa olmak üzere yapılmışve 540 petriden toplam 10323 mikrofungus kolonisi sayılmıştır. Çalışma sonucunda Ascomycetes,Saccharomycetes ve Zygomycetes sınıfları içinde dağılım gösteren 14 cinse ait toplam 48 tür teşhisedilmiştir.Ayrıca bu çalışmada izole edilip tanımlanan 3 farklı cinse ait 3 türün Türkiye mikoflorası için muhtemelyeni kayıt olduğu tespit edilmiştir. Bunlar; Acremonium byssoides Gams & Lim, Arthrobotrysarthrobotryoides (Berl.) Lindau, ve Oidiodendron truncatum Baron'dur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to search indoor and outdoor airborne fungi in Manisa city center andto determine their seasonal distribution. The study was carried out on samples of microfungi sporescollected in 2004. Samples were taken monthly from 11 outdoor and 4 indoor stations in city center for12 months. Merck MAS100 air sampler was used in the study. Sterile Rosebengal ChloramphenicolAgar plates used for isolation fungi from air. Total 10323 microfungi colonies counted on 540 petriplates. At the end of the study total 48 species belong to 14 genera those are in Ascomycetes,Saccharomycetes and Zygomycetes classis were identified.In addition, 3 species belonging to 3 different genera are probable new records for Turkey. Thesespecies are Acremonium byssoides Gams & Lim, Arthrobotrys arthrobotryoides (Berl.) Lindau, andOidiodendron truncatum Baron.Key Words : Manisa, airborne fungi, allergy, new record