Computer oriented design of breakwaters
Dalgakıranların bilgisayar ortamında tasarımı
  1. Tez No: 181681
  2. Yazar: AHMET GÖKHAN SOYDİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı mühendisliği, dalgakıranlar, dalga dönüşümleri, dalgakıran tasarımı, taş dolgu dalgakıranlar, düşey yüzlü dalgakıranlar, Hudsonformülü, Goda formülü, Coastal engineering, breakwaters, wave transformations, breakwaterdesign, rubble mound breakwater, vertical breakwater, Hudson?s formula, Goda?sformulas
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada dalgakıranların tasarımı amacı ile Matlab programlama dilinde birbilgisayar programı geliştirildi. Yazılan program verilen dalga özellikleri için taşdolgu ve düşey yüzlü dalgakıranların tasarım parametrelerini hesaplayabileceközelliktedir. Hesaplanan tasarım parametreleri; taş dolgu dalgakıranlar için zırholarak kullanılabilecek kayaların her birinin minimum ağırlığı ve dalga tırmanması,düşey yüzlü dalgakıranlar için kret genişliği ve dolgu bölümde kullanılacakkayaların her birinin minimum ağırlığı olacaktır. Programın işleyişi sırasındaoluşabilecek bütün dalga dönüşümleri göz önüne alındı. Taş dolgu dalgakıranlarıntasarımında Hudson formülü, düşey dalgakıranların tasarımında Goda formülükullanıldı. Sonuçlar gerçek hayattan alınan örnekler üzerinde denendi ve elle yapılançözümlerle karşılaştırıldı, programın doğru sonuçlar elde ettiği görüldü. Bu programdalga özellikleri bilinen bölgelerde, dalgakıran tasarımı amacı ile mühendislertarafından kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study a computer program was developed for the design of breakwaters, usingthe Matlab programming language. The program was capable of calculating thedesign parameters with respect to the given wave characteristics for rubble moundand vertical breakwaters. The calculated design parameters were; the minimumweight of the armor stone to be used, wave run up for the rubble moundbreakwaters, and the width of the crest, minimum weight of the rock to be used inthe rubble section for vertical breakwaters. During the process of the program, allthe wave transformations were taken into the consideration. Hudson?s formula wasused for the design of rubble mound breakwaters and Goda?s formulas were used forthe design of vertical breakwaters. The results of the program were then comparedwith the results of hand based calculations made on case studies, and it was seen thatthe program gave the same values compared to the hand made calcualtions. Thisprogram maybe used by engineers when designing breakwaters in the regions ofknown wave characteristics.