Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) üretim alanlarında tozlayıcı olarak bal arısı (Apis mellifera L.) ve bombus arısı (Bombus terrestris L.) kullanımının verim ve verim unsurlarına etkisi
The effect of honey bee (Apis mellifera L.) and bumble bee (Bombus terrestris L.) polinators on yield and yield factors in sunflower (Helianthus annuus L.) production areas
- Tez No: 181938
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bal Arısı, Bombus Arısı, Ayçiçeği, Tozlaşma, VerimII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu çalışma 2005 yılı Nisan-Ekim aylarında Kahraman Maraş'ta ayçiçeği üretimalanlarında tozlayıcı olarak bal arısı (Apis mellifera L.) ve bombus arısı (Bombusterrestris L.) kullanımının verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıylayapılmıştır.Bal arısı (Apis mellifera L.) ve Bombus arısı (Bombus terrestris L.)'nın ayçiçeğindetozlayıcı olarak etkileri araştırılmıştır. Ayçiçeğinde verim ve verim unsurlarındabombus arısının etkisine bakıldığında dolu dane sayısının 480 adet/tabla, dolu daneağırlığının 37 gr/tabla, dolu dane bağlama oranının % 75, bin dane ağırlığının 97 gr veyağ oranının da % 33 olduğu, bal arısında ise dolu dane sayısının 252 adet/tabla, doludane ağırlığının 24 gr/tabla, dolu dane bağlama oranının % 46, bin dane ağırlığının 98gr ve yağ oranının % 31 olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre bombus arısının balarısından daha etkin olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca deneme süresince yapılan gözlemlerde ayçiçeğinde değişik tozlayıcılar tespitedilmiştir. Deneme alanında ayçiçeğinde en fazla bulunan türler Anthidium oblangatumLatreille, Megachile apicalis Spinola, Andrena flavipes Warn., Halictus sp. olurken, en azbulunan türler Xylocopa violecea L. ve Losioglosum sp. olmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the effects of both honey bee (Apismellifera L.) and bumble bee (Bombus terrestris L.) polinators on yield and yield factorson the sunflower production areas in Kahraman Maraş for the period of April-October,2005.Results showed the bumble bees have stronger influence on polination than thehoney bees. Filled grain number (number/head), filled grain weight (g/head), the ratio offilled grain (%), 1000 seed weight (g), percent fat contents of both bees were determinedrespectively as 480, 37, 75, 97, 33 for bumble bees and 252, 24, 46, 98, 31 for honey bees.Additional polinators were also observed in experimental area. Themostabundant species were Anthidium oblangatum Latreille, Megachile apicalis Spinola,Andrena flavipes Warn., Halictus sp., while Xylocopa violecea L. and Losioglosum sp.were less abundant species.Key Words : Honey Bee, Bumble Bee, Sunflower, Pollinator, Yield.III