Fen bilgisi öğretmen adaylarının kalıtım konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Identification of preservice science teacher students knowledge level on genetic concepts
  1. Tez No: 182008
  2. Yazar: BARIŞ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KUTRET GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Bilgi Düzeyleri, Science Education, Knowledge Level
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, fen bilgisi öğretmen adaylarının, genetik kavramlardaki bilgi düzeylerinibelirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2005-2006 öğretim yılındaPamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören1. sınıf öğrencilerinden 86 öğrenci, 4. sınıf öğrencilerinden 97 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada öğretmen adaylarına Koçakoğlu (2002) tarafından hazırlanmış, 18 sorudanoluşan bir bilgi testi uygulanmıştır. Uygulanan bilgi testinde gen, DNA, kromozom, nükleus,allel, genetik bilgi, genetik kod, genetik kopyalama, genetik mühendisliği terimleri ile ilgilisorular bulunmaktadır. Testin güvenirliği 0,72 olarak bulunmuştur.Araştırma sonuçları. SPSS paket programıı kullanılarak test edilmiştir. Elde edilenveriler t-testi ve tek yönlü varyans analizi yöntemleri ile değerlendirilerek bulgularyorumlanmıştır. Öğrencilerin bilgi testine vermiş oldukları cevapların yüzde ve frekanslarıhesaplanmıştır. Öğrencilerin genetik kavramlardaki bilgi düzeylerinin cinsiyet, mezunoldukları lise türü, bölümü isteyerek seçmeleri, sınıflarına göre farklı olmadığı tespitedilmiştir. Fakat fizik ve kimya alanına göre biyoloji alanına daha çok ilgi duyan öğrencilerinbilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to understand the knowledge level of freshmanand senior students on genetic concepts for biology lesson. The sample of this study wascomposed of 86 freshman and 97 senior students of faculty of education anddepartment of primary science education in Pamukkale University in the fall term of2005-2006 educational year.In this study, a knowledge test which was prepared by Koçakoğlu (2002) wasadministered to students. The test consists of 18 questions that are related with gene,DNA, chromosome, allel, nucleus, genetic information, genetic code, geneticengineering, genetic copying terms. The reliability of test was found to be 0,72.Data of the study was analyzed by using SPSS packet program. Obtained datawere analyzed by using t-test and one-way variance analysis. The percentage andfrequency of students? responses to the knowledge test were calculated. The knowledgelevel of students on genetic concepts did not display any differences according to theirgender, type of graduated high school, willingness to preference their department andtheir education level. On the other hand, students who were found higher knowledgelevel were interested in biology rather than physics and chemistry.