Rainbow enhanced elastic scattering of gaussian beams from microspheres in infrared wavelengths
Kızılötesi dalgaboylarında mikrokürelerden gökkuşağı tarafından yükseltilmiş elastik gauss ışını saçılması
- Tez No: 182069
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SERPENGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Morfoloji, Physics and Physics Engineering, Metallurgical Engineering, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Saçılma teorisi, optik saçılma, malzeme bilimi, malzeme belirleme, Scattering analysis, optical properties, material properties, material selection
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Mikroküreler, yüksek kalite faktörüne sahip yapısal çınlamaları sayesinde çeşitlioptoelektronik cihaz uygulamalarında kullanılırlar. Biyodedektörler, ve hassas algılayıcılarınyanı sıra mikrolazerler, optik bağlaştırıcılar, optik filtreler, ve kanal düşürücüler gibi dalgaboyu bölmeli, çoklama elemanları da bu uygulamalar arasında sayılabilir. Bu çalışmada, eninemanyetik ve enine elektrik polarizasyonlu elektromanyetik dalga için mikroküreden elastiksaçılma yoğunluğunu hesapladık. Hesaplamalar Gauss ışınları için gerçekleştirildi. Özellikle,lokalizasyon prensibi ve genelleştirilmiş Lorenz Mie Teorisi kullanarak Gauss ışınları içingökkuşağı tarafından yükseltilmiş elastik saçılmalar hesaplandı, üç ışık tayfı bandı üzerindeçalışıldı: Yakın-kızılötesi (1530 nm'den 1570 nm'ye), orta-kızılötesi(10.4 µm'den 10.8µm'ye) ve uzak-kızılötesi (95 µm'den 100 µm'ye). Her bir ışık tayfı bandında, kırılmaindisleri, 2, 1.4142, 1.236, ve 1.15 olan mikroküreler kullandıldı. Yakın-kızılötesi, orta-kızılötesi ve uzak-kızılötesi bandlarında maksimum saçılma verimleri sırasıyla %11, %8, ve%7 olarak hesaplandı. Bu bandlarda potansiyel malzemeler, lityum florür (m = 1.4142 @1550 nm), silikon monoksit (m = 2 @ 10 µm), lityum niyobat (m = 1.236 @ 10 µm), kurşuntellürür ( m = 2 @ 100 µm), potasyum klorür (m = 1.4142 @ 100 µm) ve kurşun selenid ( m =1.15 @ 100 µm). Bu malzemeler, yukarıda adı geçen tayf bandlarında transparandırlar veoptoelektronik cihaz uygulamalarına uygundurlar.
Özet (Çeviri)
Microspheres are utilized for various applications in optoelectronics owing to their highquality factor cavity resonances that are called morphology dependent resonances (MDR?s) orwhispering gallery modes (WGM?s). Among these applications are biodetectors, ultrafinesensors, rotation sensors and wavelength division multiplexing components such asmicrolasers, optical couplers, optical filters, modulators, and channel droppers. In this work,we calculate the intensity of elastic scattering of an electromagnetic wave from amicrosphere for transverse electric and transverse magnetic polarizations. Calculations areperformed for Gaussian beams. We specifically calculate the rainbow enhanced elasticscattering intensity for Gaussian beams by using the localization principle and GeneralizedLorenz Mie Theory. Three spectral ranges are studied : Near-infrared (1530 nm to 1570 nm),mid-infrared (10.4 µm to 10.8 µm) and far-infrared (95 µm to 100 µm). In each of the spectralranges, we used microspheres having different refractive indices of 2, 1.4142, 1.236, and1.15. The maximum elastic scattering efficiencies at near infrared, mid-infrared and far-infrared ranges are calculated to be 11%, 8%, and 7%, respectively, provided that appropriateimpact parameters are used. Potential materials are found to be lithium fluoride (m = 1.4142@ 1550 nm), silicon monoxide (m = 2 @ 10 µm), lithium niobate (m = 1.236 @ 10 µm), leadtelluride ( m = 2 @ 100 µm), potassium chloride (m = 1.4142 @ 100 µm) and lead selenide (m = 1.15 @ 100 µm). These materials are transparent at the quoted spectral bands and areamenable to optoelectronic device applications.