Antepfıstıklarında yapraktan yapılan farklı gübre uygulamalarının, ağaç gelişimi ile meyve verimi ve kalitesine etkileri
The effect of the different fertilizer applications to the plant development and fruit yield and quality applied on the leafs of the pistachio
- Tez No: 182100
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF NİKPEYMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Siirt çeşidi, yaprak gübresiIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş Sütçü mam Üniversitesi Ziraat Fakültesi SertKabuklular Araştırma ve Uygulama Merkezinde (SEKAMER) yürütülmüştür.Materyal olarak antepfıstığı Siirt çeşidi ve 5 farklı bitki besin solüsyonukullanılmıştır.Deneme, farklı bitki besin solüsyonlarının antepfıstıklarında yapraktanuygulanması, bu gübrelerin ağaç gelişimi ile meyve verimi ve kalitesine etkileriniaraştırmak amacıyla kurulmuştur.Vegetatif gelişmelerde; sürgün boyuna Üre, sürgün çapına Flora-x, meyvegözü sayısına ve taç çevresine ise G-Helke uygulamaları olumlu sonuç vermiştir.Verim ve kalite özelliklerinde ise; kırmızı kabuklu 100 danede yaş meyve ağırlığınaFlora-x, kırmızı kabuklu yaş meyve genişliğine G-Leonardite, kırmızı kabuklu yaşmeyve uzunluğuna Flora-x ve kırmızı kabuklu yaş meyve yüksekliğine iseG-Leonardite uygulamaları olumlu sonuç vermiştir. Meyve çıtlama oranına Flora-x,G-Leonardite ve G-Potajell uygulamaları olumlu sonuç vermiştir. Sert kabuklu 100danede yaş meyve ağırlığına ve sert kabuklu yaş meyve genişliğine Flora-x, sertkabuklu yaş meyve uzunluğuna G-Leonardite, sert kabuklu yaş meyve yüksekliğineFlora-x uygulamaları olumlu sonuç vermiştir. 100 danede yaş meyve iç ağırlığına iseFlora-x uygulaması olumlu sonuç vermiştir.Diğer meyve türlerinde olduğu gibi antepfıstıklarında da bol ve kaliteli ürünalınabilmesi için bitki analizleri yapılarak yapraktan gübreleme yapılmasının meyveverimi ve kalitesinin artırılmasına yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at Kahramanmaras Sutcu Imam University, NutsResearch and Application Center (SEKAMER). Pistachio Siirt cultivar and 5different fertilizer solutions were used as plant materials and treatments, respectively.The objective of the experiment was to find out what the effects of differentplant fertilizer applications on leaves of pistachio and what effects of these fertilizerson plant development and fruit yield and quality are.On vegetative developments; it is found out that Urea is beneficial to shootlenght, Flora-x was beneficial to shoot diameter, and G-Helke was beneficial to fruitbud count and canopy diameter. On yield and quality caracteristics; Flora-x waseffective for the weight of red nut fresh 100 pieces, G-Leonardite was effective for thewidth of the red nut fresh fruit. Results show that G-Leonardite and G-Potajellapplications were beneficial to fruit cracking rate, and Flora-x was effective for thefresh nut weight and width per 100 nuts, G-Leonardite was beneficial to the height ofthe nut fresh fruit, Flora-x was beneficial to the height of the nut fresh fruit. Flora-xtreatment gave beneficial results for on fresh kernel weight per 100 nuts.Like other fruit species it was found that in order to obtain more and qualityproduce, foliar fertilizer aplication is needed for increasing the fruit yield and qualityafter plant analyzes.Key Wodrs: Pistachios, Siirt cultivar, foliar fertilizationIV