Maraş otu kullanımının mikronukleus (mn)düzeyine etkisi
The effect of Maraş powder usage on mıcronucleus (mn) level
  1. Tez No: 182137
  2. Yazar: SEVAL NAĞAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LALE DÖNBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş otu, Genotoksik risk, Mikronukleus, Mikronukleuslubinukleat hücreII, Maraş powder, Genotoxic risk, Micronucleus, Binucleated cells withmicronucleus.III
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, Maraş otu kullanımının insan periferal lenfositlerindemikronukleus (MN) ve mikronukleuslu binukleat hücre (BNMN) frekansına etkisiaraştırılmıştır.Çalışmaya, Maraş otu kullanan 40 birey ve kontrol grubu olarak sağlıklı veMaraş otu kullanmayan 20 birey olmak üzere toplam 60 kişi dahil edilmiştir.Bireyler, anket çalışması yapıldıktan sonra seçilmiş, 50 yaşın üzerinde olanlar, kronikakut veya genetik hastalığı olanlar, son üç ay içerisinde röntgen filmi çektirenler,sigara içenler, Maraş otu dışında mesleki veya çevresel diğer ajanlara maruz kalmışbireyler çalışmaya dahil edilmemiştir. MN ve BNMN analizleri için; bireylerinperiferal kan lenfosit kültürlerinden preperatlar hazırlanmış ve % 5'lik Giemsa ileboyanmıştır. Mikroskobik incelemelerden sonra elde edilen verilerin analizinde SPSS(10.0) paket programı kullanılmıştır.Maraş otu kullanan bireylerde, MN (P0,05). Elde edilen veriler, Maraş otu kullanımının, insan periferal lenfositlerindeMN ve BNMN oluşumunu indükleyici etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the frequency of micronucleus (MN) and binucleatedcells with micronucleus (BNMN) were determined in human peripheral lymphocytesfrom Maraş powder users, to investigate the possible genotoxic effect of Maraşpowder.The research group as consisted of 40 Maraş powder habitues and 20 healthycontrol subjects. The selection of individuals as carried out after the questionnaireadministration and subjects, aged over 50 years, with chronic or acute diseases, withgenetic defects, recently subjected to X-ray treatment, and those were exposed toother occupotional or environmental agents were not included in the study. The slidesfor MN and BNMN analysis were prepared from the peripheral lymphocytes of thepersons and stained with 5 % Giemsa stain. After the microscopic examination of theslides, obtained data were analyzed using SPSS (10.0) software package.The frequency of MN (P0.01) However, there was no correlation betweenage of the subjects and MN or BNMN level in control group (P>0.05). Obtained datademonstrated that Maraş powder has inductive effect on the level of MN and BNMNin human peripheral lymphocytes.