Çam kesetırtılı (Thaumetopoea pityocampa (den and schiff)) (Lepidoptera: Thaumetopoeıdae)'na karşı farklı entomopatojen fungus izolatlarının etkinliklerinin araştırılması
A research on the efficiency of different entomopathogenic fungus isolates against pine processionary moth (Thaumetopoea pityocampa (den and schiff)) (Lepidoptera: Thaumetopoeidae)
  1. Tez No: 182139
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. CAFER MART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Ziraat, Zooloji, Microbiology, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Beauveria, Paecilomyces, Thaumetopoea pityocampa, Fungusizolasyonu, Tuzak böcek yöntemi.I, Beauveria, Paecilomyces, T. pityocampa, Fungus isolation, Insect baitmethod.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş ilinde Şekeroba, Kürtül ve Karacasu yörelerindeThaumetopoea pityocampa larvalarının bulunduğu doğal ortamlarda topraklardabulunan entomopatojen fungusların T. pityocampa larvalarına etkisini belirlemek içinyapılmıştır. Topraktan doğrudan ve tuzak böcek yöntemi (Galleria mellonella ve T.pityocampa larvaları) kullanılarak Paecilomyces cinsine ait 16, Beauveria cinsine ait19 tane olmak üzere toplam 35 entomopatojen fungus izolatı elde edilmiştir.Bunlardan seçilen Paecilomyces cinsine ait 3 (PKT2, PŞT6, PŞG11) ve Beauveriacinsine ait 5 (BŞT7, BŞG10, BKT15, BKG18, BKÇ19) fungus izolatı 1.5x107 konidi/mlkonsantrasyonunda 5. dönem T. pityocampa larvalarına karşı daldırma yöntemi iletest edilmiştir. Deneme 3 tekerrürlü olarak kontrollü şartlarda (27±2 ºC sıcaklık, 16/8ışıklanma, %60±5 nisbi nem) yapılmıştır. Larva ölümleri 5-6. günlerde başlamış olupBKT15 ve BKT18 izolatlarında 11. günde, BŞT7 ve BŞG10 izolatlarında 12. günde%100'e ulaşırken PŞT6 ve PŞG11 12. günde %82-84 de kalmıştır. Beauveria cinsineait funguslar ölen larvaların %50-84'ünde Paecilomyces cinsine ait funguslar %28-31'inde fungal gelişim göstermiş ve sporulasyon yapabilmiştir.Bu bulgular, Paecilomyces cinsinden seçilen 3 ve Beauveria cinsinden seçilen 5fungus izolatının 5. dönem T. pityocampa larvalarını öldürdüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to isolate entomopathogenic fungi from soilsamples taken from pine forests where Thaumetopoea pityocampa exist in therelocations (Şekeroba, Kürtül and Karacasu) in Kahramanmaraş, and to demonstratetheir effects to T. pityocampa larvae. A total of 35 entomopathogenic fungi (16Paecilomyces and 19 Beauveria) were isolated by direct isolation and insect baitmethods. Both Galleria mellonella and T. pityocampa were used as baits. The selected3 Paecilomyces isolates (PKT2, PŞT6, PŞG11) and 5 Beauveria isolates (BŞT7, BŞG10,BKT15, BKG18, BKÇ19) were tested against the 5th larval instars by dipping intoconidial suspensions at the concentration of 1.5x107 conidia/ml. The experiment wasconducted three times in controlled laboratory contitions (27±2 ºC, 16/8, 95%).Larval mortality started 5-6 days after treatment and reached 100% on the 11th dayfor BKT15 and BKT18, and 12th day for BŞT7 and BŞG10 while the mortality was82-84% for PŞT 6 and PŞG 11 on the 12th day. Fungal growth and sporulationoccurred on the 50-84% and 28-31% of the dead larvae as a result of Beauveria andPaecilomyces infections respectively.The results showed that the selected 3 Paecilomyces and 5 Beauveria isolatesare capable of killing the 5th larval instars of T. pityocampa.