Spinele eşlik eden martensite faz dönüşümünün kristalografik olarak incelenmesi
Crystallographical investigation of martensitic phase transformation accompanied with the spinel
- Tez No: 182148
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faz Dönüşümleri, Kristalografi, Martensite Faz, Austenite Faz
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada bir erime potasına Cr2O3 tozu enjekte edilerek Fe 22 wt % Cr ve birSAF2205 dupleks çeliğinin lazer ile kaplamasını incelemektedir. TEM fotoğraflarındakimikroyapı gözlemleri materyalin bozunmuş spinel yapıda katılaşmadığını göstermektedir. Azmiktarda (Fe,Cr) spinelinin bulunmuş olması, bozunmuş spinel yapının esasen bozunmuşkübik spinel fazdan çekirdeklenmiş olduğunu öngörmektedir. Karışımdaki bozmuş spinel yapıve içten ikizlenmiş yapının plakaya benzemesi dönüşümün martensitik olabileceğini ortayakoymaktadır. Kübik ve spinel fazların örgü parametreleri ile gerçekleştirilen hesaplamalardönüşümün gerçekten de martensitik olacağına ve deneysel verilerle mükemmel uyum içindeolacağı gösterilmiştir. ID analizinden elde edilen sayısal değerler, sonlu deformasyon (FD)teorisinden hesaplanan değerlere ve deneysel değerlerle karşılaştırılmış ve uyumlu sonuçlarelde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, concentrates on laser coating of Fe-22 wt%Cr and a dublex steel SAF2205 by injecting Cr2O3 powder into the melt pool. The microstructure observed in TEMimages indicates that the material does not solidify in the distorted spinel structure. Thepresence of a small amount of cubic (Fe,Cr) spinel suggests that the distorted spinel in factmight be nucleated from the cubic spinel phase. The plate like morphology of the distortedspinel phase in combination with the twinned internal structure of the plates put forward theidea that the transformation might be martensitic. Martensitic calculations, using FiniteDeformatin Theory and İnfinitesimal Deformation Approach, executed with the latticeparameters of the cubic and distorted (Fe,Cr) spinel phases are in excellent agreement with theexperimental data confirming that the transformation might be martensitic indeed.Key Words : Phase Transformations, Crystallography, Martensite, Austenite Phases.