Emet Borik Asit Fabrikası atıklarının arpa ve buğday bitkilerinde çimlenme ve vejetatif büyüme üzerine etkileri
The effects of Emet Boric Acid Factory wastes on barley and wheat germination and vegetative growth
- Tez No: 182186
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: bor, bor fabrika atıkları, arpa, buğday, çimlenme, vejetatif büyüme, Boron, boron factory wastes, barley, wheat, germination, vegetative growth
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Emet Borik Asit Fabrikası 101 ve 102 konsantratör atıklarının arpa (Hordeum vulgareL.cv. nce04) ve buğday (Triticum sativum L. cv. Altay 2000) bitkilerinde çimlenme ve vejetatifbüyüme üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Arpa ve buğday bitkileri 101 ve 102 konsantratöratıklarının 0, 20, 40, 60, 80, 100, 200, 400, 600, 800 ve 1000 ppmlik çözeltilerinde 7 günsüreyle kontrollü çevre şartlarında yetiştirilmiştir.Atıkların arpa ve buğday tohumlarında çimlenmeyi inhibe edici etkisi bulunmamıştır.101 konsantratör atığının 20-200 ppm, 102 konsantratör atığının 20-400 ppm arasındakikonsantrasyonlarında bazı uygulamalarda arpa ve buğday kök ve gövde uzunlukları, kök vegövde yaş ağırlıkları ve kök ve gövde kuru ağırlıkları artmıştır. 101 konsantratör atığının 400ppm ve üzeri ile 102 konsantratör atığının 600 ppm ve üzeri uygulamalarında bitkilerin uzunluk,yaş ve kuru ağırlıklarında önemli azalmalar gözlenmiştir. Bu azalışlar özellikle 101 konsantratöratığının kullanıldığı uygulamalarda daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
The effects of 101 and 102 concentrator wastes of Emet Boric Acid Factory on barley(Hordeum vulgare L. cv. nce04) and wheat (Triticum sativum L. cv. Altay 2000) germinationand vegetative growth were searched. Barley and wheat plants were grown with 0, 20, 40, 60,80, 100, 200, 400, 600, 800 and 1000 ppm solutions of 101 and 102 concentrator wastesduring 7 days.There was no inhibitory effects of wastes on germination of barley and wheat seeds.Barley and wheat root and stem length, root and stem fresh and dry weigths increased in someapplications of 101 concentrator wastes between 20 and 200 ppm concentrations and 102concentrator wastes between 20 and 400 ppm concentrations. Length, fresh and dry weights ofthe plants were reduced significantly in applications of 400 ppm and above concentrations of101 concentrator wastes and 600 ppm and above concentrations of 102 concentrator wastes.These reductions were more clear in applications used 101 concentrator waste.