Türkiye'nin Avrupa Birliği su politikasına uyum durumunun kurumsal ve yasal çerçeve açısından incelenmesi ve ileriye yönelik öneriler
Review of Turkey's approximation to European water policy in terms of institutional and legislative aspects, and suggestions for future
  1. Tez No: 182201
  2. Yazar: PETEK EĞERCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AB Su Politikası, AB Su Mevzuatı, Türk Su Politikası, SWOTAnalizi, EU Water Policy, EU Water Legislation, Turkish Water Policy, SWOTAnalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde siyasi gündemin bir parçası haline gelmiş olan su, Avrupa Birliği (AB)çevre mevzuatının en kapsamlı düzenlemeye tutulmuş konularından biridir. AB sumevzuatı, katılım öncesi dönemde aday ülkelerin genellikle uyumlaştırma veuygulamada zorluklar yaşadığı yasal düzenlemeler (direktifler) içermektedir.Avrupa Birliği'nin 1999 yılında gerçekleştirdiği Helsinki Zirvesi, Türkiye-AvrupaBirliği ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Bu tarih itibariyleüyelik yükümlülüklerinin üstlenilmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Çalışmalarkapsamında AB su mevzuatının ulusal mevzuata yansıtılması ve mevzuatınuygulanmasını mümkün kılacak kurumsal yapıya sahip olunması konusunda,ilerlemeler elde edilmiştir, ancak halen bir takım eksiklikler bulunmaktadır.Bu çalışma kapsamında AB uyum süreci su sektörü açısından ele alınmış, susektörüne ilişkin kurumsal yapı ve yasal çerçeveye ilişkin mevcut durumunbelirlenmesi ve konuya yönelik önerilerin ortaya konulması amacıyla su sektörü,SWOT Analizi Tekniği kullanılarak incelenmiştir. Türkiye'de su sektörü açısındanbazı ilerlemeler kaydedildiği, son yıllarda AB su mevzuatının iç hukukaaktarılmasına yönelik yeni yönetmeliklerin yayımlanmış olduğu ancak buyönetmeliklerin uygulanabilmesini mümkün kılacak kurumsal kapasitenin gerekmerkezi gerek yerel düzeyde henüz istenilen seviyeye ulaşmadığı, ve halenkurumlar arası yetki ve sorumluluk karmaşası probleminin varlığını sürdürdüğü buçalışma ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Water that becomes a part of political agenda is one of the most comprehensivelycovered issues in the European Union environmental policy. European waterpolicy, includes, legislative provisions (directives) where the candidate countriesfaces great difficulties in transposition and implementation during Accessionperiod.Helsinki Summit, which was held on 1999, marked a start of a new era betweenTurkey and EU where Turkey has been declared as a candidate country. Fromthere on, implementing studies commenced to undertake the obligations and fulfillthe criteria needed for membership. Despite progress made towards aligning withEU water legislation and establishing the new institutional structures in Turkeyrequired by the acquis, at the present time there is still a lot to be done.Within the scope of this study, EU approximation period has been handled interms of water sector. SWOT Analysis Technique has been performed in order toexamine the current situation of Turkey 's water sector as regards institutional andlegislative framework. It has been shown that despite some progresses have beenmade in water sector including preparation of new regulations for the fulltransposition and adaptation to EU Water Directives, the efforts regardingestablishing an effective institutional framework greatly suffers from lack ofcooperation and coordination amongst responsible institutions at both national andlocal level.