Gözne (Mersin) güneydoğusundaki miyosen yaşlı karaisalı formasyonu kireçtaşlarının bentik foraminiferleri
Benthic foraminiferas of the miocene karaisalı formation limestones in the se part of gözne (Mersin)
  1. Tez No: 182375
  2. Yazar: ASLI ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. NURDAN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gözne (Mersin), Karaisalı Formasyonu, Miyosen, BentikForaminifer, Gözne (Mersin), Karaisalı Formation, Miocene, Benthic Foraminiferas
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gözne (K Mersin) güney ve güneydoğusunda yüzlek veren Karaisalıformasyonunun biyostratigrafisini kurmayı ve bentik foraminiferlerinin tespitedilerek, tanımlanmasını amaçlayan bu çalışmada formasyonun inceleme alanındakiçökelme yaşının içerdiği fosillere göre Akitaniyen (Erken Miyosen) olduğubelirlenmiştir. Bentik foraminiferlerden 15 cins ve 12 tür saptanmış, bunlarsistematik olarak tanımlanmıştır. Önceki çalışmalarda, Paleosen-Erken Eosen'itemsil eden Idalina sinjarica GRIMSDALE, Erken Eosen-Erken Oligosen yaşlıdüzeylerde saptanan Pentellina sp., Erken Eosen-Orta Oligosen'i temsil edenAsterigerina rotula (KAUFMANN), Paleosen'i temsil eden Rotalia perovalisTERQUEM, Geç Kretase-Orta Eosen yaşlı düzeylerde saptanan Rotaliatrochidiformis (LAMARCK), Erken Eosen-Geç Eosen yaşlı düzeylerde tespit edilenGyroidinella magna LE CALVEZ ve Sphaerogypsina carteri SILVESTRI türlerininyaş konağının Akitaniyen'e kadar ulaştığı belirlenmiştir.Bu çalışmada 4 bentik foraminifer biyozonu ayırtlanmıştır. Bunlar alttan üstedoğru sırasıyla; Amphistegina lessonii ara zonu, Rotalia perovalis ve Sherbornina cf.atkinsoni ortak menzil zonu, Archaias cf. kirkukensis ara zonu, Gypsina marianensisve Borelis melo topluluk zonudur. Bentik foraminifer topluluklarının yaşamortamlarına göre Karaisalı formasyonunun Akitaniyen (Erken Miyosen)'de en fazla80 m derinliğinde karbonat şelfinden lagüner ve kıyı ortamlarına kadar değişen birortamda çökeldiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is determined that the age of the Karaisalı formation was Aquitanian (EarlyMiocene) based on his fossil contents determined in this study that aims wereestablishing biostratigraphy of the Karaisalı formation crops out in south andsoutheast of the Gözne town (N Mersin), determing and defining benthicforaminifera content of it. Fifteen genus and twelve species were fixed in this studyand these were systematically described. Following fossils and age range weredetermined in previous studies; Idalina sinjarica GRIMSDALE represents thePaleocene-Early Eocene, Pentellina sp. was determined in Early Oligocene level,Asterigerina rotula (KAUFMANN) represents the Eocene-Middle Oligocene,Rotalia perovalis TERQUEM represents the Paleocene, Rotalia trochidiformis(LAMARCK) was determined from Late Cretaceous-Middle Eocene, Gyroidinellamagna LE CALVEZ and Sphaerogypsina carteri SILVESTRI were found in Early-Late Eocene, it is determined that the age range of these species were reach toAquitanian in this study.Four benthic foraminifera biozones were separated in this study. These arefrom bottom to top; Amphistegina lessonii interval zone, Rotalia perovalis andSherbornina cf. atkinsoni concurrent range zone, Archaias cf. kirkukensis intervalzone and Gypsina marianensis and Borelis melo assemblage zone. It can be said thataccording to habitat of benthic foraminifera assemblages the Karaisalı formation wasdeposited in changeable environment from carbonate shelf in maximum 80 depth,lagoon to shore during the Aquitanian (Early Miocene).