Bazı deforme ağır çekirdeklerin enerji seviye yoğunluk parametresinin incelenmesi
The investigation of the energy level density parameters of some deformed heavy nuclei
- Tez No: 182465
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEREF OKUDUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji seviye yoğunluk parametresi, Kollektif uyarılma bandları, Büyük deforme çekirdekler, Energy level density parameters, collective excitation bands, large deformednuclei
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, nadir toprak ve aktinit elementler bölgesinde bulunan bazı çift-çift,tek-tek, ve tek-A'lı deforme çekirdeklerin enerji spektrumlarından yararlanılarak nükleerenerji seviye yoğunluk parametreleri belirlenmiştir. İncelenen çekirdeklerin uyarılmaenerjisine bağlı olarak enerji seviye yoğunluğu parametrelerinin hesaplanmasında ağırdeforme çekirdeklerin eş-aralıklı ve nükleonların kollektif hareketlerini dikkate alan birmodel kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar diğer çalışmalarla karşılaştırılmış ve genelolarak s- dalgalı nötron rezonans verileri ile uyum içinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the nuclear energy level density parameters of some even-even, odd-odd and odd-A deformed nucleus in the region of rare-earth and actinit nuclei have beendetermined by using the energy spectrum of the interest nucleus for different band. Incalculation of energy-level density parameters dependent upon excitation energy of nucleistudied, a model was considered which relies on the fact that energy levels of deformednuclei are equidistant and which relies on collective motions of their nucleons. The valuesof calculated a parameters have been compared with those from other reliable studies, andthe obtained results are generally in good agreement with those of the compiled values fors-wawe neutron resonance data.