Tokat İli Erbaa Ovasında Arazi Toplulaştırması Yapılmış Alanlardaki Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Optimum Üretim Planlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma
A Research on the determination of the optimal production plans and economic analysis of the farms on the land consolidated in the plain of erbaa-tokat province
  1. Tez No: 182466
  2. Yazar: GÜLÇİN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, İşletme, Economics, Agriculture, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, Ekonomik Analiz, Optimum şletme Organizasyonu, Khi-Kare Testi, Varyans Analizi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmada; kullanılan veriler toplulaştırma yapılmış 10 köyden 105 adet işletme ileanket yapılarak elde edilmiştir. Araştırmada Tokat li Erbaa ovasında arazi toplulaştırması yapılmışalanlardaki tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ortaya konulmuş, işletme başarısınıetkileyen bazı mukayese faktörleri incelenmiş, işletme grupları itibariyle optimum üretim planlarıbelirlenmiş, mevcut durum ile planlama sonuçlarının karşılaştırılması yapılmış ve üreticilerin arazitoplulaştırmasına razı olma durumları ile bu durumu etkilediği düşünülen bazı sosyo-ekonomikfaktörler arasında istatiksel olarak ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.Doğrusal Programlama Yöntemi kullanılarak yapılan planlama sonucunda birinci grupişletmelerde %130,41, ikinci grup işletmelerde %93,12, üçüncü grup işletmelerde %48,26 oranındabrüt marjda bir artış söz konusu olacağı belirlenmiştir. Planlamaya gereken önem verilmesiyle,kaynak kullanım etkinliğinin yanısıra gelir artışı sağlanacağı tespit edilmiştir.Araştırma bölgesindeki üreticilerin toplulaştırma ile ilgili düşünceleri, tavsiyeleri,toplulaştırmayı benimsemede hangi faktörlerin etkili olduğu, toplulaştırmadan kaynaklanansorunları incelenmiştir. Araştırma bölgesinde toplulaştırma sonrası ortaya çıkan en önemli sorununtesviye problemi olduğu belirlenmiştir. Toplulaştırma sonrası bakım görmeyen kanallar, köprülerve yollar da yıpranarak sorun haline gelmiştir.Üreticilerin arazi toplulaştırmasına razı olma durumları ile üreticilerin yaşı ve işletmelerinihtisaslaşma düzeyleri arasında yapılan khi-kare testi sonucunda bağımlılık olduğu belirlenmiştir.Üreticilerin arazi toplulaştırmasına razı olma durumlarına göre oluşturulan gruplararasında; parsel sayıları ve pazara dönüklük oranı bakımından grup ortalamaları arasındaki farkınistatistiksel olarak önemli olduğu yapılan tek yönlü varyans analizi sonucunda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study data were obtained from 105 farms in 10 villages on land consolidated viasurvey method. In this research, socio-economic structure of the Tokat- Erbaa plain farms wereclarified; some comparison factors affecting the success of the farms were investigated; optimalproduction plans were determined according to groups; current stuation was compared withplanning results; whether there is a relationship between willingness of farmers to landconsolidation and some socio-economic factors were investigated.In the planning stage Linear Programming was used. According to the planning results,increase in gross margin was determined as 130,41% in the first group, 93,12% in the secondgroup, 48,26 % in the third group. When given to importance to the planning, it was determinedthat there could be an increase in the income as well as effective use of resources.In the research area farmers? thoughts about land consolidation, their suggestions, somefactors affecting their willingness to the land consolidation, and local problems caused byconsolidation were determined. The levelling was the most critical problem in the landconsolidated area. In addition, neglected irrigation channels, bridges and roads were other problemsafter land consolidation.According to the chi-square test, a statistically significant relationship was found betweenthe willingness of the farmers to the land consolidation and age of farmers, and also specializationof the farms.According to one-way analysis of variance, the difference between the groups on the basisof the willingness of the farmers to the land consolidation was determined as statisticallysignificant according to plot numbers and the ratio of market orientation.Keywords : Land Consolidation, Economic Analysis, Optimal Farm Organization, Chi-SquareTest, Variance Analysis