Eğirdir Gölü'nden izole edilen yeşil mikroalg (Chlorophyta) Scenedesmus protuberans fris.'in antimikrobiyal ve antioksidan özelliğinin araştırılması
Determination of antioxidant and antimicrobial activities of green microalgae (Chlorophyta) Scenedesmus protuberans fris. isolated from Lake Egirdir
  1. Tez No: 182599
  2. Yazar: ZELİHA DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELTEM CONK DALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Scenedesmus protuberans, antimikrobiyal aktivite, antioksidan aktivite, β-karoten renk açılması, DPPH ölçümü, Fenol-Ciocalteau, Scenedesmus protuberans, antimicrobial activity, antioxidantactivity, β-carotene bleaching, DPPH assay, Fenol-Ciocalteau
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, alg biyokütlesine etki eden optimum parametrelerin vefarklı koşullarda yetiştirilen hücrelerin antioksidan ve antibakteriyalaktivitelerindeki değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır.Isparta' nın Eğirdir gölünden izole edilen yeşil bir mikroalg olanScenedesmus protuberans Fritsch.'in antioksidan ve antimikrobiyalaktivitesi belirlenmiştir. S. protuberans' ın farklı kültür ortamlarında, ışıkşiddetlerinde ve sıcaklıklarda büyüme eğrileri araştırılmıştır. Daha sonraSoxhlet aparatı kullanılarak farklı çözücülerdeS. protuberansekstraksiyonu yapılmıştır. Bu ekstraktların antimikrobiyal aktivitesi diskdifüzyon metodu ile 9 bakteri ve 1 mayaya karşı uygulanmıştır. β-karotenrenk açılması ve DPPH ölçüm metotları kullanılarak antioksidanaktiviteleri değerlendirilmiştir. Bundan başka, Fenol-Ciocalteauprosedürü kullanılarak ekstraktların fenolik içerikleri belirlenmiştir.VI
Özet (Çeviri)
Aim of this study are to determine optimum parameters affecting thealgal biomass of Scenedesmus protuberans and to investigateantimicrobial and antioxidant activity variations of the algae grown indifferent conditions.The green microalgae Scenedesmus protuberans Fritsch., isolated fromthe Egirdir Lake, Isparta, Turkey, was examined for its antioxidant andantimicrobial activities. Growth curves of S. protuberans grown indifferent culture media, light intensities and temperatures were studied.Then S. protuberans was extracted with different solvents by usingSoxhlet apparatus. The extracts were tested against 9 bacteria and 1 yeastby the disc diffusion method for the antimicrobial activity. Antioxidantactivity was evaluated by using β-carotene bleaching and DPPHmethods. Furthermore, phenolic content of the extracts were determinedby Fenol-Ciocalteau procedure.VIII