Niğde yöresi andezitlerinin bordür taşı olarak kullanılabilirliği ve beton bordür taşlarıyla dayanım yönünden karşılaştırılması
The comparison of usage of andesites from; Niğde region with concrete for kerbs in terms of their strength
- Tez No: 182607
- Danışmanlar: PROF.DR. FAHRİ ULUÇ ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Niğde Yöresi Andezitleri, Andezit Bordür Taşı, Beton Bordür Taşı, Andesite of Nigde Region, Andesite Kerbs, Concrete Kerbs
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Niğde şehir içi yollarında bordür taşı olarak kullanılan betonbordür taşı yerine, andezit bordür taşlarının kullanılmasının ortaya koyacağı avantajlarbelirtilmiş ve Niğde'nin iklim ve atmosferik koşullarında yapay bordür taşlarının,üretimden sonra 4-7 yıl arasında, havanın etkisi ile yüzeylerden kopmalar vebozuşmalar başladığı gözlenmiştir. Donma, çözülme ve diğer atmosferik faktörlersonucunda kopmalar ve dağılmalar meydana gelerek, beton bordür taşlarınınfizikomekanik bazı özelliklerini kaybettiği belirlenmiştir.Yapılan araştırmalarla andezit ve beton bordür taşlarının teknik özelliklerininstandartlara uygunluğu, hizmet süreleri ve ekonomik açıdan hangisinin uygun olduğukonuları incelenmiştir. Niğde şehir içi ana ve ara yollarında kullanılan değişikmalzemelerden imal edilmiş bordür taşlarından numuneler alınarak farklı deneylere tabitutulmuş ve ekonomik analizi yapılarak karşılaştırılmıştır. Bu analizler sonucundaandezit bordür taşlarının bu amaca daha uygun olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The advantages of using andesite kerbs instead of concrete kerbs used in theroads of Niğde are stated in this study. It was observed that the exfoliations andbreakings from the surfaces of the kerbs that contact with atmosphere in theclimatic and atmospheric conditions in Nigde. It was determined that after thavingand freezing with the other atmospheric factors breaking and disintegrationswere appeared. The concrete kerbs were lost some of the fisicomecanic propertiesin 4-7 years.The fitness of andesite and concrete kerbs to technical properties indicatedin the specifections were investigated. The service duration and which one is moresuitable for econimical perspectives. The samples were taken from the variousmaterialls constructed on the main and tail roads of the Niğde region. Threconomical analises were verificated after this study. It was determinated thatandesite kerbs were found more suitable