Ankara metropolitan alanının yeşil alan sisteminin analizi
Analysis of the green area system of ankara metropolitian
- Tez No: 182640
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ankara, kentsel yeşil alan, uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemleri, urban green areas, remote sensing, geographical information system, Ankara
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Anadolu'nun en eski kentlerinden biri olan Ankara, başkent oluşu ile birlikte, hızlı birkentleşme göstermiştir. Kentin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için bir çok plan uygulamasıyapılmıştır. Planlı bir gelişme sergileyen Ankara günümüzde Türkiye'nin en önemlimetropolü haline gelmiştir. Artan nüfus ve beraberinde getirdiği yapılaşma ihtiyacınınkentleşme sürecinde yarattığı sorunlardan biri de gelişmenin yapılaşma ve yeşil alandengesinin bozulması yönünde olmasıdır. Artan nüfusa göre yetersiz olan yeşil alanmiktarları, 1990'lü yılların başında başlatılan proje ve çalışmaları ile artırılmıştır. 1990ile 2000 yılları arasında yeşil alanlarda nüfusa göre bir artış sağlanamamış ancak 2000 ile2006 yılları arasında çok belirgin bir artış sağlanarak imar kanunu kapsamında öngörülenkişi başına düşen yeşil alan mikarı 7m2/kişi değerini aşmıştır.Bu çalışmada, Ankara'nın metropoliten alan sınırları içerisindeki yeşil alanların mevcutdurumu bir envanter oluşturacak şekilde ortaya koyulmaktadır. Bu doğrultudametropoliten alan sınırları içerisinde bulunan 8 ilçe çalışma alanı kapsamına alınmıştır.İlçe nüfuslarına göre yeşil alan miktarları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Bir çizelge iletoplam yeşil alan miktarı metropol bütününde incelenmiş ve kişi başına düşen yeşil alanmiktarları hesaplanmıştır.Ayrıca son onbeş yıllık süreçteki yeşil alan ve yapılaşma miktarlarındaki zamana bağlıolarak değişimi, farklı tarihli uydu görüntüleri ve bu görüntülerden elde edilen sonuçlarıncoğrafi bilgi sistemine entegrasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 1990 LandsatMSS ve 2000 Landsat TM uydu görüntülerine görüntü zenginleştirme ve sınıflandırmateknikleri uygulanarak herbir uydu görüntüsü için arazi kullanım bilgileri üretilmiştir.Öncelikle yeşil alan olmak üzere alan kullanımları arasındaki değişim incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ankara, one of the oldest cities of Anatolia, was rapidly urbanised after being the capital.For the healthy development of Ankara a different city planning study was applied.Planned development of Ankara turned to be a major metropolitan of Turkey. Increasedpopulation in Ankara brought the settlement problems caused by the unbalanceddistribution between the settlements and green areas.Parallel to the increase in the population, it was started to increase insufficient greenareas by various projects in 1990s. Between 1990 and 2000, the green area ratio to thepopulation was not changed, but in the next term, between 2000 and 2006, significantimprovement was achived and the green area ratio per person has reached more than 7m2/person, which is suggested by the act of construction.In this study, the current situation of the green areas of Ankara metropolitan wasobtained. In this context, the towns of the metropolitan area were selected. The greenareas of the towns were compared and analysed by considering the population of thetowns. In a tabular form, the whole green areas of the metropolitan were investigated andthe green area per person was computed.Besides, the changes in the amounts of both the green areas and the settlements for thelast 15 years were analysed by using the satellite images in different terms. The resultswere integrated with the geographical information system (GIS). For this purpose, theimage enhancement and classification techniques were applied to Landsat MSS (1990)and Landsat TM (2000) multi-spectral images. Land use/land cover (LULC) informationwas derived from all the image sets using remote sensing (RS) and analyzed with GIS.The change of the LULC in this term was investigated by giving the priority to the greenareas.