Kent ormanlarının rekreasyonel amaçlı kullanımı ve İstanbul ili örneğinde irdelenmesi
Recreational usage of urban forests and a scrutiny on İstanbul case
- Tez No: 182641
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLAY AYAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent ormanı, kent ormancılığı, rekreasyon, orman rekreasyonu, rekreasyonel kullanımlar, mesire yerleri.ix, Urban forest, urban forestry, recreation, urban recreation, recreational usages, popular excursion spot places.x
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kentleşmeyle birlikte kent yeşilini oluşturan parklar, çocuk oyun alanları, spor alanları vediğer rekreasyon alanları, kent insanının üzerindeki kent yaşamından kaynaklanan olumsuzyüklenimleri (stres, trafik, gürültü vb.) atması ve bedensel ve ruhsal yenilenmesi bakımındanyetersiz kalmaktadır.Günümüzde, gerek gelişmiş batı ülkelerinde ve gerekse ülkemizde kent insanının kent yakınçevresindeki doğal alanları ziyaret etme eğiliminde artış görülmektedir. Kent insanının boşzamanlarında, farklı doğal mekanları ziyaret etme ve kentten uzaklaşma isteği, kentormanlarının rekreasyonel açıdan önemini artırmaktadır.Bu tez kapsamında, öncelikle araştırma konusunun temelini oluşturan orman, kent ormanı vekent ormancılığı, rekreasyon ve orman rekreasyonu kavramları çeşitli kaynak ve kişilere göredetaylı bir şekilde incelenmiştir. Özellikle kent ormanı ve kent ormancılığı kavramlarınınülkemizdeki ve yabancı ülkelerdeki tarihsel gelişim sürecine ve kent ormanı örneklerine yerverilmiştir. Kent ormanlarının, özellik ve kriterleri, kent ve kent insanı için gerekliliği, kentselyerleşim alanlarına olan çeşitli katkı ve işlevleri ortaya konulmuş ve çeşitli rekreasyonelamaçlı kullanım olanakları irdelenmiştir. Yapılan tüm bu irdelemeler doğrultusunda, stanbulli örneğinde rekreasyonel amaçlı kullanılan örnek alanlar (mesire yerleri) incelenmiş ve buincelemeler sonucunda, örnek alanlara yönelik rekreasyonel ve fonksiyonel amaçlı kullanımönerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The parks, children play areas, sports areas and the other recreation areas, which are thenatural consequences of urbanization, are insufficient for the urban people in order to abandonthe negative effects of urban life such as stress, traffic, noise, etc and by means of physicaland psychological renovation.Today, urban people?s trends for visiting natural places increase both in developed countriesand in our country. Demands for visiting different natural places and the desire of recedingfrom the urban in the spare times increase the urban forests? importance recreationally.In this thesis, forests, urban forests and urban forestry, recreation and forest recreationconcepts, which constitute the basis of this research subject, were analyzed according todifferent sources and different bodies. Especially, urban forest and urban forestry conceptswere analyzed according to the historical development process both in our country and inforeign countries and the samples from foreign countries have been taken place in this study.The characteristics and criteria of urban forests, their essentiality for the urban and urbanpeople, various additional values and roles of them for urbanized residence places have beenstated and the different recreational usage areas have been explicated. In the direction of allthese explications, the sample areas (popular excursion spot places) that were usedrecreationally in Istanbul example were analyzed and in the result of these analyses, somesuggestions were developed by means of sample areas recreationally and functionally.