Biyolojik aktivite gösteren heterohalkalı bileşiklerin sentezlenmesi
Synthesis of heterocyclic compounds which have biological activity
- Tez No: 182725
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenil izotiyosiyanat, pirazol-5-on, benziliden türevleri, biyolojikaktivite, Phenyl isothiocyanate, pyrazoline-5-one, benzylidene derivatives, biologicalactivity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Izotiyosiyanatlar, biyolojik aktif heterohalkalı bileşikleri hazırlamak için sentetik ara ürünolarak kullanılan bileşiklerdir. N-C-S bağlarını içeren tiyazoller, tiyazolinler ve tiyazolidinlergibi hetero bileşiklerini bu reaktif yardımıyla elde etmek mümkündür. Kükürtlü bu bileşikler,pestisidal, nematosidal, herbisidal, bakterisidal, anti-kanser gibi çeşitli biyolojik ve psikolojikaktiviteler gösterirler.Diğer taraftan, pirazolin-5-on türevleri, katalizör ve potansiyel antitumör uygulamaları baştaolmak üzere geniş bilimsel ve teknik uygulama maddeleri olarak heterosiklik bileşiklerinönemli bir sınıfını oluştururlar.Bu çalışma, biyolojik aktiviteye sahip olabilecek yeni heterohalkalı bileşikleri sentezlemeyiplanlamıştır. Birinci aşamada, başlangıç maddeleri olarak, aktif metilen grubuna sahip1-metil-3-fenil-1,4-dihidropirazol-5-on bileşiği hazırlanmıştır. Bu bileşiğin bazik ortamdafenil izotiyosiyanat ile reaksiyonunu takiben oluşan karbotiyonik asit fenilamidin (bileşik 2)fenasil bromür ve okzalil klorür ile halka kapanması reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. kinciaşamada 1-metil-3-fenil-1,4-dihidropirazol-5-on bileşiğinin çeşitli aromatik aldehitlerlebenziliden türevleri hazırlanmıştır. Son aşamada tüm yeni bileşiklerin yapıları FTIR ve1H NMR çalışmaları ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Isothiocyanates have been used as synthetic intermediates to prepare biologically activeheterocyclic compounds. It is possible to obtain the heterocycles such as thiazoles, thiazolinesand thiazolidines containing N-C-S bonds by this reagent. These sulfur heterocycles exhibitvarious biological and physicological activities such as pesticidal, nematocidal, herbicidal,bactericidal and anti-cancer.On the other hand, pyrazoline-5-one derivatives are an important class of heterocycliccompounds with wide scientific and technical application as materials in catalysis andpotential antitumor medications.This study planned to synthesize new heterocycles having possible biological activities. In thefirst step, 1-methyl-3-phenyl-1,4-dihydropyrazol-5-one having active methylene group as thestarting materials were prepared. This compound was reacted with phenyl isothiocyanate inbasic medium and carbothioic acid phenylamide (2) compound was obtained. Then, theirring closure reactions were prepared by phenacyl bromide and oxalyl chloride. In the secondstep, 1-methyl-3-phenyl-1,4-dihydropyrazol-5-ones compounds were reacted with differentaldehydes to give benzylidene derivatives . In the last step, structure determinations of all newcompounds were identificated by FTIR and 1H NMR spectroscopic data.