Küreselleşen dünyada mimarlık eğitimi ve Türkiye
Architectural education and Turkey in globalizing world
- Tez No: 182734
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇİĞDEM BAYTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, mimarlık eğitimi, mimarlık, Türkiye'deki-Amerika'daki, Avrupa'daki mimarlık eğitimi karşılaştırmalı analizi.x, Globalisation, Architectural Education, Architecture, America, Europe andTurkey with a Comparison Analysesxi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyada birçok alanda etkisi olan küreselleşme üç ana başlık altında incelenebilir.Ekonomiye etkisi, ülke ekonomilerinin dünya ekonomisiyle entegre olmasıyla, siyasete etkisi,ulus devletin yetkisinin ve otoritesinin uluslararası ve uluslar üstü kuruluşlara devri şeklinde,sosyo-kültürel alana etkisi ise, ülkelerin birbirlerinin kültürlerini daha yakından tanımalarınıve onların birbirleriyle yakınlaşmalarını sağlamasında, konuşulan, tartışılan konuların benzerolmasında görülebilir. Bu ortak konulardan biri de kültürün temellerinden olan eğitimdir.Eğitimdeki değişiklikler, anaokulundan, üniversiteye kadar her kademeyi kapsamaktadır.Mimarlık eğitimi ve mimarlık da küreselleşen dünyanın yarattığı değişimin içindedir.Bu bağlamda çalışmada Amerika, Avrupa ve Türkiye'deki mimarlık ve mimarlık eğitimi,süreç ve özellikleri ile incelenerek, günümüzdeki mimarlık eğitimi Amerika Kıtası'ndan(Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada) , Avrupa Kıtası'dan ( ngiltere, Almanya,Fransa, talya ve sviçre) seçilen örnek okulların ders programlarının kredi ve mezun olmakiçin alınan dersler olarak ortaya konması, Türkiye'den ise Mimar Sinan Güzel SanatlarÜniversitesi (MSGSÜ), stanbul Teknik Üniversitesi ( TÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) veKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) örneklerinin mimarlık bölümlerinin, dersprogramlarının kredi, saat ve mezun olmak için alınması gereken dersler bakımındanincelenerek, Türkiye'deki ve dünyadaki mimarlık eğitiminin karşılaştırmalı analizi ileküreselleşmenin mimarlık eğitimine etkisi gösterilmeye çalışılacaktır.Çalışmada küreselleşmenin, mimarlık eğitimine dolayısı ile mimarlık mesleğine etkisi ortayakonmaya çalışılmıştır ve Türkiye'nin mimarlık eğitiminde dünyaya göre bulunduğu noktatespit edilerek, sonuç ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalisation effects on lots of area in the world can be examined under three titles. We cansee its economical effect with country economies? integration to global economy, politicaleffect with alienation of nation-governments' authorisations and powers to the multinationaland over multinational organisations, effect to the socio-cultural area with providing countriesto know each other's cultures intimately, to become closer and in the similarity of the subjectsdiscussed and talked. One of these common subject is education that is the one of basics ofthe culture. Changes in the education cover all the levels between nursery school with theuniversity. Architecture and architectural education also takes place, in this changing which iscreated by global world.In this context, in this study it was tried to show that effect of the globalisation to thearchitecture and architectural education in America, Europe and Turkey with a comparisonanalyses of the education between in Turkey and in the world. For this analyses, courseprograms of the schools chosen from American Continent (USA, Canada), EuropeanContinent (England, Germany, France, Italy and Switzerland) were introduced as creditsystems and compulsory courses for the graduation and also from Turkey architecturaldepartments' course programs of the MSGSÜ, TÜ, YTÜ, DEÜ, ODTÜ, KTÜ were examinedas credit systems, and compulsory courses and hours for the graduation.In this study, the effect of the globalisation to the architecture and architectural education andso architectural profession has been tried to introduce and some results and proposals havebeen presented with determining the place of Turkey in architectural education comparativelyto the world.