Takım yolu oluşturma algoritmaları
Toolpath generation algorithms
  1. Tez No: 182801
  2. Yazar: HASAN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Yolu Oluşturma Algoritmaları, Bilgisayar Destekli İmalat (CAM), Toolpath Generation Algorithms, Computer Aided Manufacturing (CAM)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Takım yolu oluşturma algoritmaları CAM uygulamalarında oldukça önemli bir yere sahipolup günümüzde maliyet ve verimliliği direk olarak etkileyen bir faktör olduğundan dolayıher geçen gün bu konuya verilen önem artmaktadır.Bu çalışmada öncelikle CNC ve CAM sistemleri üzerine değinilmiş daha sonra isegünümüzde en çok kullanılan takım yolu algoritmaları anlatılmıştır. Konu ile ilgili daha önceyapılmış olan önemli araştırmalara çalışma içinde yer verilmiş olup çalışmanın asıl amacıkaba frezelemede cep boşaltma için takım yolu yöntemlerini karşılaştırarak farklı bir işlemeyöntemini incelemektir. Çalışmada özellikle farklı çaplı takımların işleme süresi üzerine olanetkilerine bakılmıştır.Yapılmış olan ilk çalışmada Hilbert ve Peano alan doldurma eğrileri ile tek yönlüizoparametri ve ofsetleme yöntemlerini içeren dört farklı takım yolu oluşturma yöntemikarşılaştırılmış olup ofsetleme yöntemi burada olumlu sonuç vermiştir. İkinci çalışmada iseofsetleme yöntemi üzerinde farklı çaplı takımlar kullanılmıştır. Bu uygulamalar ile önerilenyöntemin takım yolu algoritmalarında etkili olarak kullanılabileceğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Toolpath generation algorithms have an important place under CAM applications. Nowadaysit?s getting wider the importance which is given to the toolpath generation algorithm. Becausetoolpath generation algorithms directly affect the productivity and production cost.In the presented study, after CNC and CAM subjects have been looked over, the mostimportant toolpath generation algorithms have been studied. Paper includes the related studieswith toolpath generation algorithms. The main goal of the thesis is examination of thedifferent toolpath generation method in rough machining of pockets. In this study it?sespecially studied the machining time of the tools which have different diameters.Related with main goal, two applications have been examined. In the first application fourdifferent toolpath generation methods which are Hilbert, Peano space filling curves andisoparametric, offsetting tool paths have been compared. Offsetting method has been selectedwhich has the shortest toolpath length. In the second application an aluminium part has beenmachined with two different tools that have different diameters and it?s decided that proposedmethod can be employed in the toolpath applications.