Kaynak aşamasında kalite güvencesinin arttırılması
Improving quality assurance during welding
  1. Tez No: 182803
  2. Yazar: YILDIZHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak kalitesi, kalite güvencesi, kaynak parametreleri, kalite kontrol, görsel kontrol, otomatikleştirilmiş tahribatsız muayene sistemleri, Weld quality, quality assurance, weld parameters, quality control, visualinspection, automated NDT systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kaynaklı birleştirmeler günümüz dünyasında taşıt araçları, endüstriyel tesisler, mimariyapılar, demiryolu köprüleri ve boru hatları gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Kaynaklıbirleştirmelerin bu geniş kullanımda güvenli ve verimli çalışabilmeleri için kendilerindenbeklenen bazı özellikleri taşıması gerekir. Tamamı kaynak kalitesi olarak adlandırılabilen buözellikler; mekanik, metalurjik, boyutsal ve görünüş ile ilgili olabilir. Gelişen teknoloji veartan uluslararası ticaret sebebiyle kaynak kalitesinin önemi her geçen gün artmaktadır.Bu tez çalışmasında kaynak kalitesinin ve kalite güvencesinin, kaynağın yapılışı anında neşekilde arttırılabileceği araştırılmıştır. Öncelikle kaynak kalitesine etki eden faktörler tespitedilmiş, daha sonra bu faktörlerin kaynak esnasında kontrol edilmesi araştırılmıştır. Bu amaçiçin geliştirilmiş otomatik tahribatsız muayene sistemleri incelenmiştir.Gözlem çalışmasında, demiryollarında yük taşımacılığında kullanılan vagonlara ait bir bojininkaynaklı şasi iskeletinin imalatı gözlemlenmiştir. Bu imalatta kullanılan parametrelerinuygunluğu kontrol edilerek kalitenin arttırılması ve kalite güvencesinin geliştirilmesi içinönerilerde bulunulmuştur.Yapılan çalışma sonucunda, kaynağın bir süreç olarak algılanıp, sistemli bir kontrolmekanizması ile bu sürecin her aşamasının dikkatli bir şekilde kontrol edilmesinin gerekliliğitespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, welded joints are used in a lot of fields such as vehicles, industrial foundations,architectural buildings, railway bridges and pipelines. They must have some features that areexpected from themselves in order to serve in safety and with productivity in these fields.These features that can be called weld quality at all, can be related with mechanical,metallurgical, dimensional and exteriors of welded joints. Improving technology andincreasing international trade cause to be giving more and more importance to weld qualityday by day.In this study, how to be improved that weld quality and quality assurance during welding hasbeen studied. Firstly, the factors that affect weld quality were determined and than thecontrolling of these factors during welding was investigated. The automated non-destructivetesting systems that have been improved for the purpose of controlling the factors that affectweld quality during welding were researched.In the study of observation, the manufacturing of welded chassis of a bogie of the railwaycars that are used in freight transporting on the railways was observed. By controlling of theappropriateness of the parameters that are used for this manufacturing, there were given someadvices to develop the quality of welding and quality assurance.Consequently, the necessity of consideration of welding as a process and controlling of eachphase of this process in attention by a systematic controlling mechanism was determined.