Yeni tip porfirazin sentezi
New type synthesis of porphyrazine
- Tez No: 182814
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ AVCIATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: porfirazin, 2-bis-(heptiltiyo)maleonitril
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Porfirinler, ftalosiyaninler, tetrabenzoporfirinler ve porfirazinler, tetrapirol türevleri olarakadlandırılırlar. Bu yapılar elektrofotografi, optik veri toplanması, gaz sensör, sıvı kristal,tümörlerin fotodinamik terapisi pigment ve boya gibi pek çok alanda uygulama alanı vardır.Porfirazinler gösterdikleri yüksek simetri, düzlemsel yapı ve elektron delokalizasiyonunedeniyle, kimyacılar ve spektroskopistler için çalışma konusu olmuştur.Bu çalışmanın amacı, Mg metaliyle birlikte heptil grubu taşıyan yeni bir porfirazin türevihazırlandıktan sonra trifloroasetikasitle önce metalsiz porfirazin(hidrojen porfirazin) veardından farklı metallerin tuzu sayesinde bu metallerin türevinin elde edilmesidir.1,2-bis-(heptiltiyo)maleonitril bileşiği, disodyum tuzu halindeki başlangıç maddesininbromoheptan ile aseton içerisinde 21 saat süren reaksiyonu sonucu elde edilmiştir.Magnezyum, n-bütanol ve bis(heptiltiyo)maleonitrilin siklotetramerizasyon reaksiyonu ilemagnezyum porfirazin sentezlendi.Magnezyum porfirazin, trifloroasetik asit ile muameleedilerek metalsiz porfirazin elde edilmiştir. Bu ürünün bir sonraki reaksiyonunda, çeşitlimetal tuzları (kobalt(II) asetat, bakır(II) asetat ve çinko(II) asetat) ile reaksiyonu sonucundametalli (MPz) porfirazinler elde edilmiştir. Elde edilen ürünlerin UV, IR ve 1H NMRspektrumları incelenmiş ve karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tetrapyrrolitic macrocyclic ring systems are porphyrins, tetraazaporphyrins, phythalocyaninesand porphyrazines. These compounds have been used electrophotography, optical data,photodynamic therapy of tumors, liquid crystals, pigments and dyes. Porphyrazines have beenof considerable interest to spectroscopist and theoriticians for their high symmetrical, planarstructure and electron delocalisation.In the present work our aim has been prepared to different peripheral porphyrazines whichinclude eight hepthyl groups. Peripherally-functionalized porphyrazines have the potential toexhibit novel optical, magnetic and electronic properties.1,2-bis-(hepthylthio)maleonitrile has been obtained from the reaction of disodiumsalt,bromoheptane and acetone at 21 hours.MgPz has been synthesized through thecyclotetramerization reaction of magnesium and n-butanol withbis(hepthylthio)maleonitrile.The metal free porphyrazine derivative was obtained by itstreatment with trifluroacetic acid and further reaction of this product with cobalt(II) acetate,copper(II) acetate and zinc(II) acetate led to the metal porphyrazine (MPz, M=Co,Cu andZn).These new compounds have been investigated and characterized by UV, FT-IR and 1HNMR analysis methods.Keyword : porphyrazine, 1,2-bis-(hepthylthio)maleonitrile