CHAID analizi ve bir uygulama
CHAID analysis and an application
  1. Tez No: 182850
  2. Yazar: GAMZE PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: CHAID analizi, AID analizi, kategorik değişken, çoklu alt grup, karar ağaçları, CHAID analysis, AID analysis, categorical variable, multi-way split, decision tree
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bilimsel çalışmalarda önemli istatistiksel problemlerden biri olayı önemli derece etkileyenfaktörleri veya bu faktörlerin hangi seviyesinde etkinin yüksek olduğunun belirlenmesidir.Veri madenciliğinde karar ağaçları metotları bu problemi çözmek için geniş veri setlerineuygulanması, görsel açıdan kolay anlaşılır olması, varsayımlarının diğer istatistikselyöntemlere göre az olması gibi nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Karar ağaçları içindeCHAID kategorik değişkenlerdeki karmaşık etkileşim veya kombinasyonları bulan biryöntemdir. Yöntem, anakütleyi bağımlı değişkeni en önemli açıklayıcı değişkene göre altgruplara veya bölümlere tekrarlı olarak ayırmaktadır. lk temelleri AID yöntemi ile atılankarar ağacı modelleri arasında en çok kullanılan ve bilgisayar ortamında hesaplamaları olanteknikler CHAID, C&RT ve QUEST'dir. AID yönteminde bağımlı değişkeni en iyi açıklayanaçıklayıcı değişkene göre ikili alt gruplar oluşturulmaktadır. CHAID yöntemi AID yönteminingeliştirilmiş hali olup bağımlı değişkeni çoklu alt gruplara ayrılabilmektedir. Alt gruplaraayırma işlemini yaparken açıklayıcı değişkenlerin kategorileri ki-kare istatistiklerikullanılarak birleştirilir ve yeni kategoriler oluşturulur. CHAID yöntemi müşteri ilişkileriyönetimi (CRM) çalışmalarında, müşterilerin belli özelliklerine göre sınıflamalarda, tıpalanında hastaların sınıflandırılmasında sıkça kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the main problems in scientific studies is Tok find the factors that mostly effect thephenomeon or which level these factors have highest effect. Tok solse his problem decisiontree methods in data mining is prefered that they can be applied in large size data-sets, theyare easily understandable in visual way and their assumptions are less than other statisticalmethods. CHAID analysis was developed as a method which determines the complexinteractions and combinations among the categorical variables. Method is repeatedlypartitioning the population into different subgroups or segments according Tok predictorwhich is most significant variable for dependent variable. Between decision tree models,which AID analysis is published firstly, methods that are most used and have softwarecomputation is CHAID, C&RT and QUEST. AID method is forming binary splits accordingTok most explanatory precidtor of dependent variable. CHAID is published as developmentform of AID and it can form multi-way splits. When CHAID is partitioning subgroups, it usesnew categories which is applied splittig the predictors categories by chi-square statistic.CHAID method is mostly used in costumer relationship management (CRM) in Tok classifythe costumer by some qualificiations and in medicine Tok classify the patients.