Farklı sınıflandırma yöntemlerinin karşılaştırılması ve bir uygulama
An application on the comparison of various classification methods
- Tez No: 315721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN HALİSDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik regresyon analizi, CHAID analizi, Logistic regression analysis, CHAID analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, veri madenciliği yöntemlerinden (modelleri) biri olan sınıflama ve regresyon modelleri içerisinde yer alan karar ağacı algoritmalarından CHAID analizi ile daha klasikleşmiş bir metot olan lojistik regresyonun sınıflama özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 2009-2011 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinden alınan diyabet hastalarına ait verilerle bir uygulama yapılmış ve çalışmaya alınan veri seti için CHAID analizinin lojistik regresyon analizine göre daha iyi bir doğru sınıflandırma oranına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare the CHAID analysis which a decision tree algorythm within regression models and a classification method in data mining with the logistic regression which is the more a classical method and its classification features. In this context, it was applied this methods on the data which were obtained from diabets who came to Firat University Medical Center between 2009 and 2011. As a result of, it was determined that CHAID analysis have a beter classification rate than logistic regression.