Üniversite öğrencilerinin gelecek beklentisinin yapısal eşitlik modeli ve Chaid analizi ile belirlenmesi: Cumhuriyet Üniversitesi İİBF öğrencilerine yönelik bir uygulama
University students expectations of the future and Chaid analysis determination of structural equation modeling: Cumhuriyet University Faculty of Economics and an application for students
- Tez No: 349231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gelecek beklentisi, Üniversite öğrencileri, Yapısal eşitlik modeli, Future expectation, University students, Structural equation model
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin gelecekten beklentileri araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2012?2013 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü 384 olarak belirlenmiştir. Veri toplama süreci sonucunda anket formu üzerinde güvenirlilik ve geçerlilik analizleri uygulanmış ve hipotezlerin test edilmesi için Yapısal Eşitlik Modelinden (YEM) yararlanılmıştır. Ayrıca Chaid Analizi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin gelecekten beklentisinde ekonominin, istihdamın, eğitimin ve hayatın pozitif bir etkisi varken, gelirin negatif yönde bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, future expectations of university studens has been investigated.Population of this research is university students of Cumhuriyet University Faculty of Economic and Administrative Sciences. 384 students were selected for sample.Reliability and validity analysis have been conducted on collected data and structural equation model was used to test our hypothesis. Chaid Analysis also applied. Results demonstrate that, economy, employment education and social life correlates positively with future expectations of students while income correlates negatively.