Müzret (Artvin-Yusufeli) kömürünün yağ aglomerasyonu ile temizlenmesi
Cleaning of Müzret (Yusufeli-Artvin) coal by oil agglomeration
  1. Tez No: 182974
  2. Yazar: ERCAN ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, Yağ Aglomerasyonu, Kömür Kükürtsüzleştirme, KömürTemizleme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Müzret (Artvin-Yusufeli) kömürünün yağ aglomerasyonu iletemizlenebilirliği incelenmiştir. Müzret kömürü, gazyağı ile aglomerasyon işlemine tabitutulmuştur ve kömür oranı, gazyağı oranı, aglomerasyon süresi, yıkama suyu miktarı,karıştırma hızı, pülp pH'ı, yağ tipi, kömür tane boyutu ve aglomerat kazanım eleği boyutugibi paremetrelerin aglomerasyon işlemine ve aglomerasyon işlemi sonucu elde edilenkömürün kalitesine etkileri belirlenmiştir.Müzret kömürünün yağ aglomerasyonu yöntemi ile önemli ölçüde temizlendiği, birbaşka ifadeyle kül ve piritik kükürt içeriği düşük olan temiz kömür elde edildiği görülmüştür.Şöyleki, kuru bazda kül içeriği %21,49 ve piritik kükürt içeriği %5,26 olan Müzretkömüründen kül içeriği %8,92 ve piritik kükürt içeriği %0,78 olan temiz kömür, %58,66organik madde verimiyle elde edilmiştir.Yukarıda bahsedilen parametrelerin, başta kömür oranı, gazyağı oranı ve yıkama suyumiktarı olmak üzere, aglomerasyon işleminin verimini ve elde edilen kömürün kalitesinietkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, cleaning of Müzret (Artvin-Yusufeli) coal by oil agglomeration wasinvestigated. Müzret coal was subjected to agglomeration by kerosene. The effects of someparameters, such as, coal content, kerosene content, agglomeration time, washing water amount,agitation rate, pH of the pulp, oil type, coal particle size, and agglomerate recovery screen, onagglomeration process and quality of the coal.It was observed that, Müzret coal was cleaned considerably by oil agglomeration process.In other words, a clean coal with low ash and pyritic sulphur contents was produced. A cleancoal with an ash content of 8.92% and pyritic sulphur content of 0.78%, was produced with aorganic matter recovery of 58.66% from Müzret coal with an ash content of 21.49% and pyriticsulphur content of 5.26%, on dry basis.It was also observed that, all parameters mentioned above, especially, coal content,kerosene content and amount of washing water, affected the recovery of agglomeration processand coal quality.