Kaotik ortamlarda güvenli veri transferi
Relible data transfer in chaotic systems
- Tez No: 182987
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kaos, Lyapunov Üsteli, Dallanma Diyagramı, Lojistik Harita, RC4Algoritması
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bilgi, geçmişten beri değerli görülmüş, uğruna rekabet edilmiş ve günümüzde de,teknolojinin gelişmesiyle birlikte en büyük güç haline gelmiştir. Artık bilgi, üretilen,iletilen, pazarlanan bir konumdadır. Sadece özel kişilerle paylaşılmak istenen bilginin bile,herhangi bir ticari, ekonomik, politik değeri olmasa dahi, farklı kişiler tarafından bilinmesiarzu edilen bir durum değildir. Bilgi, eğer, bir şirketin özel bilgilerini, devlet politikalarını,askeri stratejileri vs. içeriyorsa önem arz etmektedir ve korunmak zorundadır.Günümüz için oldukça ilkel sayılabilecek tekniklerden, büyük matematiksel analizlergerektiren tekniklere kadar birçok yöntem kullanılarak, yüzyıllardır bilginin güvenliğisağlanmaya çalışılmıştır. Bilgisayarların ortaya çıkması ve internetin gelişimiyle birliktede, bu güvenlik gereksinimi üst düzeye çıkmıştır. Çünkü gelişen teknoloji, beraberindeyüksek tehdit ve tehlikeler getirmiştir.Bilgi güvenliğini sağlama üzerine gerçekleştirilen bu çalışmada, ilk olarakkriptografinin ortaya çıkışından günümüze kadar yaşanan gelişmelerden bahsedilmiş vetemel kriptografik bilgiler verilmiştir. Kaos bilimi detaylı bir şekilde incelenmiş, kaos vekriptografinin benzer yanları irdelenmiş, kaosun kriptografiye uygulanmasının yaratacağıetkiler değerlendirilmiş ve kaotik sistemlerin genel özelliğinden de yararlanılarak verilerinşifrelenmesi ve deşifrelenmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Being a subject of the competition between companies and organizations, theinformation has always been valuable, and nowadays it has also been one of the mostpowerful means along with the improvement of the technology. After all, the informationproduced is in a form that could be delivered and marketed. Even the information that hasno commercial, political, or economical value and is shared by closely related people iswanted to be private, and those people also don?t want that information to be revealed.Private information about companies, government political or military strategies etc areextremely important in many respects and it has to be secure.Over the centuries, many methods, varying from techniques that could be consideredtrivial comparing with todays` to the methods that requires complex mathematicalanalyses, have been used to try to secure the possessed information. Along with theinvention of computers and the development of the internet, the necessity of securityincreased to the top level. It is because the developing technology also brought the threatsand dangers.In this thesis, which is about ensuring the security of information, the developments oncryptography from the beginning up to today are mentioned and the fundamental issuesabout the cryptography are presented at the first place. Then, chaos theory is examined indetails, and the similarities between chaos and cryptography are investigated. Later, theeffects of applying chaos theory on cryptography are evaluated. Finally, encryption anddecryption of data is realized by utilizing general characteristics of chaotic systems.