Kefal balığı, Mugil cephalus L. 1758 (Osteichthyes: Mugilidae)'nın total yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişimi
The seasonal changes of total fatty acid composition of striped mullet, Mugil cephalus L. 1758 (Osteichthyes: Mugilidae)
  1. Tez No: 183138
  2. Yazar: SULTAN ŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAHİDE ÜLYA NURULLAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Zooloji, Biochemistry, Physiology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Balık, Mugil cephalus, Yağ asidi bileşimi, Fish, Mugil cephalus, Fatty acid composition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKEFAL BALIĞI, Mugil cephalus L. 1758(OSTEICHTHYES: MUGILIDAE)' NIN TOTALYAĞ AS D B LEŞ M N N MEVS MSEL DEĞ Ş MSultan ŞENSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Z. Ulya NURULLAHOĞLU2006, 34 SayfaJüri: Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKYrd. Doç. Dr. Z. Ulya NURULLAHOĞLUYrd. Doç. Dr. Leyla KALYONCUBu çalışmada Mersin yöresinden alınan Mugil cephalus L.' un total yağ asidibileşiminin mevsimsel değişimi gaz kromatografi ile araştırılmıştır. M. cephalus' unbileşiminde 12 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Yağ asitleri bileşimlerinin C 14 ile C22 arasında olduğu görülmüştür. Dört mevsimde de doymamış ve aşırı doymamışyağ asitleri toplam yüzdeleri doymuş yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksek orandabulunmuştur. Her mevsim için palmitik asit en yüksek yüzdeye sahip yağ asidi olarakbulunmuştur. Genel olarak ω6 yağ asitleri yüzdeleri, ω3 yağ asitleri yüzdelerindendaha yüksek belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisTHE SEASONAL CHANGES OF TOTAL FATTY ACID COMPOSITION OFSTRIPED MULLET Mugil cephalus L. 1758(OSTEICHTHYES: MUGILIDAE)Sultan ŞENSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assist. Prof. Dr. Z.Ulya NURULLAHOĞLU2006, 34 PagesJury: Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKAssist. Prof. Dr. Z. Ulya NURULLAHOĞLUAssist. Prof. Dr. Leyla KALYONCUIn this study, total fatty acid composition and its seasonal variotion of stripedmullet, Mugil cephalus L. which taken from Mersin were investigated by gaschromatographic method. Twelve different fatty acids were determined in thecompositions of M. cephalus. Fatty acid compositions were seen between C 14 andC 22. Total percentages of unsaturated and polyunsaturated fatty acids were higherthan saturated fatty acids in four seasons. Palmitic acid was determined as fatty acidwhich has the highest percentage for every season. Generally percentages of ω6fatty acids were determined higher than percentages of ω3 fatty acids.