Karapınar ilçesi ve yakın çevresi peyzaj özelliklerinin ekoturizm kullanımları yönünden değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A research on the evaluation of landscape features of Karapınar province and its environs respect to ecotourism uses
  1. Tez No: 183169
  2. Yazar: AHMET TUĞRUL POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL ÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Karapınar, Ekoturizm, Korunan alan, Sürdürebilir Turizm, Yerel toplum, CBS, Karapınar, Ecotourism, Protected Area, Sustainability Tourism, Local Community, GIS
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
turizm ekonomik ve çevresel etkileri ile hizmet sağlayan küresel bir etkinliktir. Geniş bir bakışaçısıyla, eğlenme ve dinlenme için gerçekleştirilen turizm etkinlikleri genellikle ?Kitle Turizmi?olarak tanımlanır. Son yıllarda kitle turizmine alternatif olarak ortaya çıkan turizm şekilleri de?Alternatif Turizm? olarak adlandırılmaktadır. Alternatif turizm biçimi olarak ekoturizm, 1980'liyıllarda ortaya çıkmış ve turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen alt sektörü haline gelmiştir. Ekoturizmözellikle doğal ve kültürel alanlara yönelik yapılan bir etkinliktir. Katılımcılara bilgi veren deneyimlersağlarken, yerel halkların sosyo-ekonomik refahını geliştirir, doğal ve kültürel alanların korunmasıiçin ekonomik faydalar sağlar.Karapınar İlçesi ve yakın çevresi el değmemiş doğal özellikleri ve kültürel yapısı ile ekoturizm içinönemli bir potansiyel sergilemektedir. Çalışmada; bu mevcut potansiyelin, doğal ve kültürel çevreyezarar vermeyecek ve ekonomik faydalar üretebilecek bir ekoturizm planlaması ile turizm sektörünekazandırılması amaçlanmıştır. Karapınar İlçesi ve yakın çevresinin bazı ekoturizm etkinliklerineuygunluğu Coğrafi Bilgi Sistemleri, yerinde gözlem ve anket çalışmaları yardımıyla araştırılmıştır.Sonuç olarak İlçe ve yakın çevresinde gerçekleştirilmesi uygun ekoturizm etkinliklerine yönelik uygunalan tespitleri yapılmış ve uygulama önerileri getirilmiştir.2006, 286 Sayfa
Özet (Çeviri)
By the economical and environmental effects, tourism is a global activity, providing the service sector.Generally, tourism activities for fun and rest are defined as Mass Tourism. In recent years somealternative forms of tourism has been appeared and called ?Alternative Tourism?. Ecotourism as analternative tourizm, appeared in 1980?s and became one of the most developing subsector of tourismindustry. Ecotourizm is an activity which is especially proper to natural and cultural areas. While, itprovides the knowledge and experiences of the tourists? because of its informative form, also improvesthe socioeconomic well-being of the local community and has economical benefits to conserve thenatural and cultural areas.Karapınar province and its vicinity has a great potential with its wilderness natural properties andcultural structure. In this study, it is aimed to use these areas in tourism sector and produceeconomical benefits by an ecotourism planning which has no detorior effect to natural and culturalareas. The convenience of Karapınar province and its vicinity for some ecotourism activities weresearched with Geographical Information Systems.As a result, suitable areas for applicable selected activities were determined for Karapınar provinceand its vicinity and some applications were offered.2006, 286 Page