Bir kuantum kutusu içerisindeki safsızlık enerji seviyelerinin belirlenmesi
The determination of the impurity energy levels in a quantum box
  1. Tez No: 183175
  2. Yazar: ÖZLEM GÜCÜYENER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mezoskopik yapılar, Bulk malzeme, Safsızlık, Varyasyon hesabı, Mesoscopic systems, Bulk material, Impurities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziB R KUANTUM KUTUSU ÇER S NDEK SAFSIZLIK ENERJSEV YELER N N BEL RLENMESÖzlem GÜCÜYENERSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Haluk ŞAFAK2006, 54 SayfaJüri: Doç. Dr. Haluk ŞAFAKYrd. Doç. Dr. Atilla GÜLEÇYrd. Doç. Dr. Ö. Faruk YÜKSELSon yıllarda, kuantum sınırlandırılmış sistemler, fiziksel özelliklerinden dolayıdeneysel ve teorik açıdan araştırmacılar için ilgi çekici bir konu olmuştur.Bu çalışmada nanoyapıların özellikleri, üretim teknikleri ve varyasyon hesaplamateknikleri üzerinde durulmuş ve sonsuz potansiyel engeline sahip bir kuantum kutuiçerisinde yer alan bir safsızlık problemi ele alınmıştır. Hesaplamalarda, sonsuzpotansiyel sınırlandırma durumu göz önünde bulundurulmuştur. Bu yaklaşım,sınırlandırıcı potansiyelin yeterince büyük olduğu kuantum sistemlerde kullanışlıdır. Buçalışmalar neticesinde elde edilen sonuçların, literatürdeki benzer çalışmalar ile uyumiçinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTM. Sc. ThesisTHE DETERMINATION OF THE IMPURITY ENERGY LEVELSIN A QUANTUM BOXÖzlem GÜCÜYENERSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienciesDepartment of PhysicsSupervisor:Assoc. Prof. Dr. Haluk ŞAFAK2006, 54 PagesJury: Assoc. Prof. Dr. Haluk ŞAFAKAssis. Prof. Dr. Atilla GÜLEÇAssis. Prof. Dr. Ö. Faruk YÜKSELIn recent years, the quantum confined systems have been interstedexperimentallyand theoretically by researchers because of their physical properties.In this study, the properties of nanostructures, nanofabrication technologies andvariational calculation are reviewed and an impurity in a quantum box which has aninfinite potential barrier is discussed. In the calculations, infinite potential barrierapproximation is considered. This approximation is useful for quantum systems whichhave sufficiently large potential barriers. The results obtained in this study have beenfound in agreement with the literature.