Bitümlü sıcak karışımlarda filler olarak carboniferous-triassic kayaç tozlarının kullanılması ve etkisi
Usage and the effect of carboniferous-triassic rock dusts as filler on hot bituminous mixtures
  1. Tez No: 183209
  2. Yazar: SEYFULLAH CEYLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN NURİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bitümlü Sıcak Karışımlar, Filler, Yol Kaplaması, MarshallStabilitesi, Bituminous Hot Mixtures, Filler, Pavement, Marshall Stability.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Trafik hacmi ile beraber dingil yüklerinin de artması ve iklim koşullarınınolumsuz etkileri, esnek üstyapı kaplamalarında, bozulmalara sebep olmaktadır. Butür sorunları çözmek için esnek üstyapılarda modifiye edilmiş bitümlü bağlayıcılarkullanılabilmektedir. Modifiye bitümlerin kullanımı sürekli bozulan bölgelerdegereken bakım sıklığının seyrekleştirilmesini mümkün kılmakla birlikte, zoralanlarda yapılacak bakım çalışmaları arasında çok daha uzun bir hizmet ömrüsağlamaktadır.Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımlarda filler olarak kullanılanCarboniferous-Triassic kayaç tozlarının (mor filler) etkisi incelenmiştir. Belirlenen160 santigrat derecelik optimum karıştırma sıcaklığında Marshall denemenumuneleri hazırlanmıştır. Bu deneme numuneleri % 3,5, 4,0, 4,5 ve 5,0 bağlayıcıoranında ve % 4, 6 ve 8 filler oranında hazırlanmıştır. Her bir bağlayıcı ve filler oranıiçin 4 er tane numune hazırlanmıştır. Filler olarak kırılmış kireçtaşı tozu kullanılarakhazırlanan kontrol karışımlar 48 adet ve filler olarak Carboniferous-Triassic kayaçtozları kullanılarak 48 adet olmak üzere toplam 96 adet numune hazırlanmıştır.Hazırlanan bu numuneler Marshall deneyine tabi tutularak mor fillerin karışımaetkisi incelenmiştir.Çalışmanın giriş bölümü olan birinci bölümde, karayolu taşımacılığındandolayı meydana gelen bozulmalardan ve üstyapıdaki meydana gelen bozulmalarıngiderilmesi için modifiye edilmiş bitümlü karışımların kullanılabileceğindenbahsedilmiştir. İkinci bölümde, literatür araştırması olarak bitümlü sıcak karışımlarıoluşturan üç temel malzeme olan agrega, filler ve bitümlü bağlayıcılar ve bunlarauygulanan deneylerden bahsedilmiştir. Filler malzemesi olarak değişik malzemelerkullanılarak yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, yapılan deneyselçalışmalar anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, deneysel çalışmanın sonuçları grafiklerile beraber yorumlanmıştır. Beşinci bölümde ise gerekli değerlendirme ve önerilereyer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing axle loads with traffic volumes and adverse effects ofclimatological conditions cause deformations in flexible superstructure pavements.Modified bituminous binders can be used in flexible superstructures in order to solvesuch kinds of problems. The use of modified bitumens not only requires lessmaintenance in frequently deforming zones, but also provides much longer servicetime in maintenance works in nuisance conditions.In this study, the effect of Carboniferous-Triassic rock dusts (violet filler)used as filler in bituminous hot mixtures was investigated. Marshall test sampleswere prepared in the specified optimum mixing temperature, 160 Celsius degrees.These test samples were prepared in binder ratios of 3.5, 4.0, 4.5 and 5.0 percent andin filler ratios of 4, 6 and 8 percent. Four samples were prepared for each binder andfiller ratio. 48 control mixtures prepared through the use of limestone dust broken asfiller and 48 samples prepared through the use of Carboniferous-Triassic rock dustsas filler, totally 96 samples were prepared. These prepared samples were subjected toMarshall test and the effect of violet filler on the mixture were investigated.In the first section which is introduction section, it was covered that modifiedbituminous mixtures can be used for preventing deformation arising from highwaytransport and deformation in superstructure. In the second section, aggregate, fillerand bituminous binders which are three basic material forming bituminous hotmixtures and tests made on these were covered as literature research. Studiesperformed through the use of different materials as filler material were covered. Inthe third section, experimental studies conducted were explained. In the fourthsection, the results of experimental studies were discussed with graphics. And in thefifth section, necessary evaluations and suggestions were given.