Yapılandırmacı öğrenme ortamında bilgi iletişim teknolojisi destekli işbirlikli kimya öğrenimi
Information and communication technology (ICT) assisted cooperative chemistry learning in a constructivist learning environment
- Tez No: 696949
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL ALPAT
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Bilgi iletişim teknolojisi, Bilgisayar destekli öğrenme, İşbirlikli öğrenme, Jigsaw, Maddenin halleri, Motivasyon, Tutum, Information communication technology, Computer aided learning, Collaborative learning, Jigsaw, States of substance, Motivation, Attitude
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen ve Teknoloji dersinin öğretiminde yapılandırmacı yaklaşımın temel ilkelerini esas alan işbirlikli öğrenme yönteminin jigsaw tekniği uygulamalarını içeren Bilgi İletişim Teknolojisi (BİT) destekli Kimya öğrenim ortamının tasarımı ve bu materyalin öğrencilerin akademik başarılarına, kimyaya yönelik motivasyonlarına ve BİT'e yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin yöntemin uygulanabilirliği hakkındaki görüşlerinin de, yapılandırılmış açık uçlu sorularla belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir İlinde bir lisede öğrenim gören 59 (30 deney, 29 kontrol) 9.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırma 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ölçme araçları olarak nicel verileri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan“Akademik Başarı Testi”,“BİT Tutum Ölçeği”ve“Kimya Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel veriler ise uygulama sonrasında öğrencilere öğretim yöntemiyle ilgili düşüncelerini almak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formlarıyla toplanmıştır. Çalışmada kontrol grubundaki öğrenciler konuları ortaöğretim kimya öğretim programına uygun yöntemle yani geleneksel yöntemle işlerken deney grubundaki öğrenciler ise konuları BİT destekli işbirlikli öğrenme ortamında işlemişlerdir. Çalışmada elde edilen analizler sonucu hem konuları ortaöğretim kimya öğretim programına uygun yöntem ile işleyen kontrol grubundaki öğrencilerin hem de konuları BİT destekli işbirlikli öğrenme ortamında işleyen deney grubundaki öğrencilerin kimya dersinin“Maddenin Halleri”ünitesinde bulunan sıvıların özellikleri ile hal değişimleri konularındaki akademik başarılarının, kimyaya yönelik motivasyonlarının, BİT'e karsı tutumlarının olumlu ve anlamlı yönde etkilendiği belirlenmiştir; ancak iki öğretim yöntemi karşılaştırıldığında BİT destekli işbirlikli öğrenme yöntemi lehine anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan işbirlikli öğrenme yönteminin Jigsaw tekniği uygulamalarını içeren Bilgi İletişim Teknolojisi (BİT) destekli kimya öğrenim ortamının etkililiği sadece küçük bir grup üzerinde ve Maddenin Halleri Ünitesindeki sıvıların yüzey gerilimi, adhezyon-kohezyon kuvvetleri, viskozite, buharlaşma, kaynama ve hal değişimleri konuları incelenmiştir. Bu öğrenme ortamı benzer şekilde diğer sınıf düzeylerinde, daha büyük gruplarda ve konu kapsamı kimyanın başka konularını da içerecek biçimde genişletilebilir ya da farklı disiplin alanlarında da uygulanabilir. Derslerde bu gibi yöntemlerin kullanılması öğrencilerin derse yönelik olan ilgi ve motivasyonunu dolasıyla da başarısını arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to design the Information Communication Technology (ICT) supported Chemistry learning environment, which includes the jigsaw technique applications of the cooperative learning method, which is based on the basic principles of the constructivist approach in the teaching of Science and Technology course, and the effect of this material on the academic success of the students, their motivation towards chemistry and their attitudes towards ICT. is to examine. In addition, it was aimed to determine the opinions of the students participating in the research about the applicability of the method with structured open-ended questions. In the study, quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. The study group of the research consists of 59 (30 experimental, 29 control) 9th grade students studying at a high school in İzmir. Participants were determined by purposive sampling, one of the non-random sampling methods. The research was carried out in the spring term of the 2013-2014 academic year. In the research,“Academic Achievement Test”,“ICT Attitude Scale”and“Chemistry Motivation Scale”prepared by the researcher were used to collect quantitative data as measurement tools. Qualitative data, on the other hand, were collected through interview forms consisting of structured open-ended questions prepared by the researcher in order to get students' thoughts on the teaching method after the application. In the study, the students in the control group taught the subjects in accordance with the secondary school chemistry curriculum, while the students in the experimental group taught the subjects in an ICT supported cooperative learning environment. As a result of the analyzes obtained in the study, the academic achievements of the students in the control group, who studied the subjects with the method suitable for the secondary school chemistry curriculum, and the students in the experimental group, whose subjects were taught in an ICT supported cooperative learning environment, in the“States of Matter”unit of the chemistry lesson, their motivation towards chemistry, and their attitudes towards ICT were positively and negatively affected. was found to be significantly affected; however, when the two teaching methods were compared, it was determined that there was a significant difference in favor of the ICT supported cooperative learning method. The effectiveness of the Information Communication Technology (ICT) supported chemistry learning environment, which includes Jigsaw technique applications of the cooperative learning method used in the research, was examined on only a small group and the subjects of surface tension, adhesion-cohesion forces, viscosity, evaporation, boiling and state changes of liquids in the States of Matter Unit. This learning environment can similarly be extended to other grade levels, larger groups, and the scope of the subject to include other subjects of chemistry, or it can be applied in different disciplines. It is thought that the use of such methods in the lessons will increase the interest and motivation of the students towards the lesson and thus their success.