Endüstriyel gazların termofiziksel özelliklerinin hesaplanması için önerilen bağıntılar
The proposed formulae for calculating thermophysical properties of industrial gases
- Tez No: 183258
- Danışmanlar: PROF.DR. ETEM KİŞİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: katsayılar, ikinci virial katsayısı, ses hızı, viskozite, termaliletkenlik, Argon, Sulfurhexafluoride, thermophysical properties, transportcoefficients, second virial coefficient, velocity of sound, viscosity, thermalconductivity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada süperiletken üretim ve uygulama sistemlerinde kullanılmak üzere Ar ve SF6 içinsıcaklığa bağlı bağıntılar önerilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci adımındaaraştırmacılar tarafından elde edilen yarı teorik deneysel veriler toplanmıştır. İkinci adımdaçeşitli tipte sıcaklığın fonksiyonu analitik bağıntılar önerilmiştir. Sonraki adımda deneysel veyarı teorik veriler kullanılarak hesapsal fizik metodları (En Küçük Kareler Katsayı BulmaProgramı) kullanılarak bu bağıntıların sabitleri elde edilmiştir. Dördüncü adımda deneldeğerlere göre ortalama standart sapma ve yüzde toplam ortalama sapmalar hesap edilerekbelirsizliği en az olan bağıntılar belirlenmiştir.Ar ve SF6 gazlarının ses hızları da hesaplanmıştır. Ayrıca yarı teorik fizik metodlarıyla bugazların viskozite ve termal iletkenlik bağıntıları, bu transport özelliklerin de sıcaklığa bağlıolması olgusu kullanılarak elde edilmiştir. Önerilen B(T), η(T), λ(T) bağıntıları kullanılarakelde edilen değerler deneysel ve teorik olanlarla karşılaştırılmıştır.Sonra önerilen viskozite, termal iletkenlik ve ses hızları bağıntılarının belirsizlikleri hesapedilmiştir. Sonuç olarak B(T), η(T) ve λ(T) kullanılarak hesaplanan değerlerin belirsizlikleri,bu fiziksel büyüklükleri iyi bir şekilde ifade edecek kadar azdır. Böylece Ar ve SF6 içinönerilen fiziksel bağıntılar ve türetilmiş şekilleri, ilgili sıcaklık ve basınç aralığında, teknolojive mühendislik alanlarında bilimsel olarak kullanılabilmektedir.Argon, Kükürt hekzaflorür, termofiziksel özellikler, transport
Özet (Çeviri)
In our work, we have purposed to propose some thermodynamic formulae related totemperature for Ar and SF6 to use these formulae in superconducter production andapplication systems. At the first step of our work, we have collected the semi-theoriticalexperimental data of second virial coefficients which were obtained by the researchers. At thesecond step, various type of analytical formulae related to the temperature have beenproposed. At the next step using the experimental and semi theoritical data, the physicalconstants of these formulae have been obtained via computational physics methods (MINSQfit program) At the forth step calculating the average standard deviations and total averagepercent deviations, we have determined the formulae which have the least uncertainties.Velocity of sound have been calculated for these gases. Furthermore the viscosity and thermalconductivity formulae of Ar and SF6 have been obtained via semi-theoritical physicalmethods, using the fact that these transport properties are related to the temperature. Thevalues obtained using the proposed B(T), η(T) and λ(T) formulae have been compared withthe experimental and theoritical ones.Then the uncertainty of proposed formulae of viscosity, thermal conductivity and velocity ofsound have been calculated. Consequently uncertainties of the values calculated with theB(T), η(T) and λ(T) formulae are little as these values express the physical magnitudes well.Thus, the physical formulae and their derived forms for Ar and SF6 can be used scientificallyin the fields of technology and engineering, spanning the required temperature and pressurerange.