Heptafloro bütirik asit ve bipiridin/fenantrolin ligandlı MN(II)/CU(II) komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve olefin oksidasyonu uygulamaları
Synthesis, characterization, and olefin oksidation applications of mn(II)/CU(II) complexes with heptafluorobutyric acid and bipyridine/phenanthroline ligands
- Tez No: 987178
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Anorganik kimya, Inorganic chemistry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada [Mn(hfba)(H2O)(bpy)2]·hfba (1) ve [Cu(hfba)2(phen)(H2O)] (2) kompleksleri sentezlenmiş ve alkenlerin oksidasyon tepkimelerinde katalitik aktiviteleri araştırılmıştır. İki komplekste de ortak ligand heptafloro bütirik asit (hfba) ve yardımcı ligand olarak Mn(II) kompleksinde 2-2'-bipiridin (bpy) ve Cu(II) kompleksinde 1,10-fenantrolin (phen) kullanılmıştır. Sentezlenen komplekslerin katalitik aktiviteleri, stiren ve siklohekzenin oksidasyon tepkimelerinde ayrıntılı olarak çalışılmıştır. Katalitik uygulamalarda sıcaklık, çözücü, asit/baz etkisi, S/K ve O/S mol oranları gibi farklı parametreler araştırılmıştır. Stiren oksidasyonunda her iki kompleks içinde hekzan:su (H:W) iki fazlı sistemde çalışmalar yapılmıştır. Kompleks 1 ile tersiyerbütilhidroperoksit (TBHP) oksidantı varlığında S/K=124, O/S=10 ve 80°C'de 24 saatlik tepkime sonunda %100 ürün dönüşümü elde edilmiş ve ana ürün %46,8 benzaldehit tespit edilmiştir. Kompleks 2 ile H:W/TBHP/80°C sisteminde 4 saat sonunda %100 ürün dönüşümü (TOF=25 s-1) elde edilmiştir. Siklohekzen oksidasyonunda kompleks 1'de 1 dakikada ACN/TBHP/80°C'de %100 ürün dönüşümü (TOF=7438,5 s-1), kompleks 2'de 3 saatte %100 ürün dönüşümü sağlanmıştır (TOF=33,3 s-1). Kompleks 2 ile iki fazlı sistemde yapılan katalizörün tekrar kullanımı denemelerinde on döngü deneyi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, [Mn(hfba)(H2O)(bpy)2]·hfba (1) and [Cu(hfba)2(phen)(H2O)] (2) complexes were synthesized and their catalytic activities in the oxidation reactions of alkenes were investigated. In both complexes, the common ligand was heptafluorobutyric acid (hfba), and 2-2'-bipyridine (bpy) was used as an auxiliary ligand in the Mn(II) complex and 1,10-phenanthroline (phen) in the Cu(II) complex. The catalytic activities of the synthesized complexes were studied in detail in the oxidation reactions of styrene and cyclohexene. Different parameters such as temperature, solvent, acid/base effect, S/K and O/S mole ratios were investigated in catalytic applications. Studies were carried out in the hexane:water (H:W) two-phase system for both complexes in the oxidation of styrene. After 24 hours of reaction with complex 1 in the presence of tertiarybutylhydroperoxide (TBHP) oxidant at S/K=124, O/S=10 and 80°C, 100% product conversion was obtained and 46.8% benzaldehyde was detected as the main product. With complex 2, 100% product conversion (TOF=25 s-1) was obtained after 4 hours in the H:W/TBHP/80°C system. In the oxidation of cyclohexene, 100% product conversion (TOF=7438.5 s-1) was achieved in 1 minute for complex 1 at ACN/TBHP/80°C, and 100% product conversion was achieved in 3 hours for complex 2 (TOF=33.3 s-1). Ten cycle experiments were performed in the catalyst reuse experiments conducted with complex 2 in the two-phase system.