Türk kahvesi örneklerinde okratoksin A varlığı
The presence of ochratoxin a in turkish coffee samples
- Tez No: 183306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türk Kahvesi, Okratoksin A, Küf, Nem, Turkish coffee, Ochratoxin A, Mold, Moisture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden tesadüf örnekleme yöntemine göre44 adet öğütülmüş ve kavrulmuş kahve numuneleri toplanarak Okratoksin A miktarı veE.coli, toplam koliform, küf -maya, toplam mezofil canlı düzeyleri ve nem oranlarıbelirlenmiştir. Okratoksin A analizi Elisa yöntemiyle yapılmıştır.Araştırma sonucunda 1 adet örnekte Okratoksin A tespit edilemezken, 9 adedinokratoksin A düzeyi 2 ppb'nin üzerinde bulunmuştur. Örneklerin okratoksin A miktarları 0-2,6 ppb arasında değişim göstermiştir. 21 (%47,73) adet örnekte koliform bakteribelirlenmemişken 23 (%52,27) adet numunenin koliform bakteri düzeyleri Türk GıdaKodeksi'nin tavsiye ettiği miktarın üzerinde tespit edilmiştir. Örneklerin toplam mezofilcanlı bakteri yükü 0-106 kob/g arasında değişkenlik göstermiş, 7 adet örnekte toplammezofil canlı bakteri belirlenememiştir. Yapılan küf analizlerinde 16 adet örnekte küfbelirlenmiştir.44 adet örneğin nem oranları %1,04-%5,87 arasında değişkenlik göstermiştir. 30(%68,18) adet örneğin nem düzeyleri TSE Standartları'nda belirlenen limitlerin (%3)üzerinde bulunmuştur.Tez Yılı: 2006Sayfa Sayısı: 38
Özet (Çeviri)
In this research, 44 samples of Turkish coffee randomly collected from differentregions of Turkey were analysed for E.coli, total coliform bacteria, mold, total bacteriamoisture, and ochratoxin A. Elisa method was used to analyse ochratoxin A.In research results; while ochratoxin A was not detected in 1 sample, ochratoxin Alevel of 9 samples were determined over 2 ppb. The amount of ochratoxin A in all sampleswere determined between 0 and 2.6. In 21 (% 47.73) of all samples, no coliform bacteriawas detected. Coliform bacteria levels of 23 (%52.27) samples were above recommendedlevels of Turkish Food Codex. Total bacteria counts of all samples ranged from 0 to 106cfu/g. It was not determined any total bacteria in 7 samples. Mold was determined in 16samples.Moisture levels of 44 samples ranged from %1.04 to %5.87. Moisture levels of 30samples (%6818) were above determined levels (%3) of Turkish Standards Institution.Date of Thesis: 2006Number of Pages: 38