Tekirdağ ili merkez ilçeye bağlı köylerde bulunan koyun ağıllarının yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve geliştirilebilme olanaklarının araştırılması
A resarch on the investigation of present structural status and improving posibilities of sheep barns in the central town of tekirdağ
  1. Tez No: 183309
  2. Yazar: RAMAZAN GÜNAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSRAFİL KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağıl, koyun, yapısal özellik, kapalı ağıl, açık ağıl
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hayvancılığın ülkemiz kalkınmasında önemli bir yeri vardır. Bu yüzdenhayvancılığın geliştirilmesi ve hayvanlardan sağlanan verimin arttırılmasıgerekmektedir. Hayvansal verimin arttırılması ise bakım, ıslah ve beslenme gibiönlemler yanında hayvanların teknik ilkelere uygun olarak planlanmış barınaklardabarındırılmalarıyla sağlanabilir. Barınak planlamasına etki eden en önemli husus,bölgenin iklim koşullarına uygun barınak planlarının geliştirilmesidir.Bu araştırma Tekirdağ ili merkez ilçeye bağlı köylerde mevcut koyunculukişletmelerinin yapısal durumlarının belirlenmesi, geliştirme olanaklarının incelenmesi,sorunların saptanarak gerekli önerilerde bulunulması ve sonuçta bölge iklim koşullarınauygun farklı kapasitelerde ve tiplerde ağıl planlarının geliştirilmesi amacıylayapılmıştır. Araştırma çerçevesinde, Tekirdağ ili merkez ilçeye bağlı 7 köyde toplam 18barınak seçilmiş ve etüt edilmiştir.ncelenen ağılların % 45.5' i açık, % 55.5' i ise kapalı tip ağıllardanoluşmaktadır. Araştırma ağıllarının yapımında uyulması gereken planlama ilkelerininyeteri kadar göz önüne alınmadığı, ağıl ve ağılı oluşturan tüm tesislerin yerleşim ve plankonusunda gerekli ilkelere uyulmadığı gözlenmiştir. Araştırma ağıllarının tamamındapencere alanının taban alanına oranı literatür değerlerine uygun değildir. Yine araştırmaağıllarının % 72' sinde uygun gezinti avlusu alanı ve % 77.5' inde koyun başına düşenbirim hava hacmi uygun değerlerde değildir. Havalandırma ve aydınlatmaya yeterinceönem verilmemesi, koyunlar için gerekli hava hacmi, dinlenme alanı ve gezinti avlusubüyüklüklerinin yetersiz oluşunu, araştırma ağıllarında tesbit edilen en önemli sorunlarolarak sıralayabiliriz. Yetiştiricilerle yapılan görüşmelerde tesbit edilen aksaklıklarkendilerine bildirilmiş, çözüm yolları tartışılmış ve mevcut durumun iyileştirilmesiyönünde önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmanın son bölümünde de yöre iklimşartlarına uygun örnek ağıl planları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Livestock farming has an important plase in the development of Türkiyetherefore, it should be improved and tield should be increased. Animal productivity canbe increased by protection, proper feeding, crossbreeding and also proper animalhousing. The most important factor in the planning of animal hauses is the climaticalcondition of the region. Thus, detailed researche have to be carried out in order todevelop animal housing plans suitable to the climatical condition of the region.This research was carried out to present structural status and developmentprospects of sheep barns and to identify investigate the existing problems and finally tosugges suitable sheep housing in different capacities and types inaccardance with theclimatical conditions of the region. During the study, 18 sheep barns selected from 7villages of central town in Tekirdağ were examined.It was faund thad 45.5 % of the investigated barns was classified as ?open? typebarns while 55.5 % was ?closed? types. It was observed thad basic principles were nottaken into account in designing and construction of the barns other companents of thebarns in the settlement. In all the examined barn, the ratio of the total window area tothe total floor area was nat in consistant the suggested ratio in the literature. The strollarea in 72 %, and volume aur per sheep in 77.5 % of the barns were not within thesuitable ranges. Insufficient ventilation and illumination, limited refreshing and strollareas may also be listed among the problems of the barns in question. Livestock halderswere informed with all these problems, possible solution to the problems were discussedand finally suggestions to improve the existing situation were offered. In the last chapterof the dissertation, a model steep barn suitable to the reginal climatical conditions weregiven.Key Words;sheep barn, sheep, construction properties, open type, structuralstatus.