Edirne ilinde buğday tarlalarında görülen yaprakbiti türleri (Homoptera: Aphidoidea) üzerine araştırmalar
Investigations of aphids species (Homoptera: Aphidoidea) on fields in Edirne province
  1. Tez No: 382864
  2. Yazar: ESRA TAYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aphidoidea, buğday, yaprakbiti, Aphidoidea, wheat, aphid
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada Edirne ili buğday üretim alanlarındaki yaprakbiti türleri ve bulunma oranları 2013-2014 yıllarında, Edirne ili Merkez, Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerin'den, ilçeyi karakterize edecek şekilde seçilmiş üçer ayrı tarladan yapılan örneklemeler ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında Aphidoidea üst familyasına bağlı üç cins (Sitobion, Rhapalosiphum ve Schizaphis) ve bu cinslere bağlı dört tür (Sitobion avenae (Fabricus), Rhapalosiphum padi (Linnaeus), Rhapalosihum maidis (Fitch) ve Schizaphis graminum (Rodani)) tespit edilmiştir. Her iki yılda da Sitobion avenae'nin diğer türlere oranla daha fazla bulunduğu gözlemlenmiştir. Yaprakbitlerinin buğday çeşitlerine göre bulunma oranları, Trakya Tarımsal Araştırma arazilerinde üretilen Aldane, Selimiye, Saraybosna, Tekirdağ, Bereket ve Saban çeşitlerinde araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda en fazla yaprakbiti Selimiye, Aldane, Saraybosna ve Bereket çeşitlerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study were determined aphid species on wheat production area and the observation rate in 2013-201. Merkez, Lalapaşa and Süloğlu were selected that three different fields for characterize to area in Edirne province. Four species (Sitobion avenae, Rhopalosiphum padi, Rhopalosiphum maidis and Schizaphis graminum) belong to three genus (Sitobion, Rhopalosiphum and Schizaphis) determined in wheat fields. Investiagation of observation rates of aphid species on wheat variety; Aldane, Selimiye, Saraybosna, Tekirdağ, Bereket and Saban in the land of Trakya Agricultural Research. As a result of studies have been found in most aphid on Selimiye, Aldane, Saraybosna and Bereket variety. Sitobion avenae has been mostly observed than other species in 2013 and 2014.