Süt sanayiinde üretici-firma ilişkisi: Trakya bölgesi örneği
Producer-firm relationship in milk industry: Thrace region model
  1. Tez No: 183414
  2. Yazar: CANAN GÜLCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt, Trakya Bölgesi, Üretim, Anket, Milk, Thrace Region, production, Public Survey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türkiye ve bölge ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan süt ve sütmamulleri sanayii hammadde temininden pazarlamaya kadar pek çok sorununa çözümbekleyen bir yapıya sahiptir. Süt işleme tesislerinin kapasiteleri, teknolojileri vekarşılaştırma yapılabilir diğer özellikleri arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Engelişmiş teknolojileri kullanan entegre tesislerin yanında hijyenik hiçbir koşulauymadan en ilkel yöntemlerle üretim yapmaya çalışan kayıt dışı mandıralara ağırlıklıolarak rastlanmaktadır. Modern tesislere, devlet kontrol ve denetim çabasınısürdürürken, diğer taraftan sokak sütçülüğü ile başlayan ve denetim normlarına kısasürede uydurulması olanaklı görülmeyen tesisler, haksız rekabet koşullarında üretimyapmaya devam etmektedir.Türkiye'de kişi başına düşen süt ve süt ürünleri tüketimi alışkanlığınolmamasından dolayı oldukça düşüktür. Bu durumun temel nedeni süt hayvancılığı vesüt üretiminin batılı anlamda bir sektör olamayışı, dolayısıyla yetersiz çiğ süt üretimmiktarıdır.Trakya Bölgesi süt hayvancılığı açısından Türkiye'nin en gelişmiş yörelerindenbirisidir. Büyükbaş hayvanlardan ağırlığın %86,1 oranında Holstein inekte yoğunlaştığıbundan dolayı da süt üretimi Türkiye genelinde yaklaşık olarak 1.500 kg/yıl ikenTrakya bölgesinde ortalama olarak 3.845 kg/yıl olarak Türkiye ortalamasının çoküzerinde tespit edilmiştir.Bu araştırmada Trakya Bölgesi'nin süt kapasitesi, hammadde kalitesi, süt alımşekilleri, fiyatların nasıl oluştuğu, üreticilerin sağlık kurallarına uyumu araştırılarakbölgede süt sanayiinde yaşanan üretim ve pazarlama sorunları ortaya konulmuştur.2006, Sayfa:140
Özet (Çeviri)
Industry of milk and milk products occupies an important place in both Turkishand Thrace region economy; however, lots of its problems, such as raw materialassurance and marketing, are waiting to be solved. There are big differences betweenthe capacities, the technologies and other comparable features of milk processinginstitutions. Although there are integrated institutions using developed technologies,unrestricted dairy farms, which product milk in unhygienic conditions using primitivemethods, are more frequently seen. Modern institutions make production undergovernment control and supervising; on the other hand, street milkmen and theseunrestricted dairy farms which will not seem to adapt to supervision norms in a shorttime, continue production in unfair competition conditions.Consumption of milk and milk products in Turkey is rather low, because peopledon?t habitually consume these foods. The main reason of this is, dairy farming andmilk production could not become a westernized sector, and consequently insufficientraw milk production.From the dairy farming point of view, Thrace region is one of the mostdeveloped regions in Turkey. 86,1 % of the cattle animals in Thrace region are Holsteincows, as a result, comparing with the general Turkish average (1,500 kg/year), milkproduction in Thrace region (3,845 kg/year) is very high.In this study, milk capacity, raw material quality, milk collection ways, priceformation, producers harmony to health rules in Thrace region are investigated, andproduction and marketing problems in milk industry in this region are indicated.2006, Page:140