Cadra (Ephestia) cautella Walk ve Ephestia kuehniella Zell. (Lepidoptera; Pyralidae) ile yumurta parazitoidleri Trichogramma brassicae Bezdenko, T. Cacoeciae Marchal ve T. evanescens Westwood (Hhymenoptera; Trichogrammatidae) arasındaki bazı biyololojik ilişkiler
Investigation on some biological relations between Cadra (Ephestia) cautella Walk and Ephestia kuehniella Zell. (Lepidoptera; Pyralidae) with egg parasitoids Trichogramma brassicae Bezdenko, T. Cacoeciae Marchal and T. evanescens westwood
  1. Tez No: 183418
  2. Yazar: GÜRKAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cadra ( Ephesita ) cautella Walk, sıcaklık, kitle üretimi, konukçutercihi, yumurta yaşı tercihi, Cadra ( Ephesita ) cautella Walk, temperature, mass production, hostpreference, egg age preference
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada zararlı türler Cadra cautella Walk ve Ephestia kuehniella Zell.ile yumurta parazitoitleri Trichogramma brassicae Bezdenko, Trichogramma cacoeciaeMarchal ve Trichogramma evanescence Westwood arasındaki bazı biyolojik ilişkilerkarşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Çalışmalar laboratuarda 20 ± 1 ºC, 25 ± 1 ºC ve 30± 1 ºC sıcaklıklarda, % 60-70 orantılı nem ve günlük 16 saat aydınlık ve 8 saatkaranlık periyotlarda yürütülmüştür.Yapılan çalışmalar sonucunda her iki konukçu üzerinde de parazitlenenyumurtaların sıcaklık arttıkça kararma ve açılma süreleri kısalmakta, ergin dişiparazitoid ömürleri kısalmaktadır. Ayrıca parazitoidlerin her iki konukçu üzerinde degenç yaştaki yumurtaları tercih ettikleri saptanmıştır. Tüm sıcaklıklarda her iki konukçuüzerinde parazitoidlerin yaşam süreleri kıyaslandığında parazitoidlerin E. kuehniellaüzerinde daha uzun yaşadıkları, daha fazla yumurta parazitledikleri ve parazitlenenyumurtaların açılma oranlarının da fazla olduğu saptanmakla birlikte farklılığın çokfazla olmadığı 25 ± 1 ºC sıcaklıkta C. cautella' nın kitle üretimi çalışmalarında başarılıbir şekilde kullanılabileceği ve alternatif bir konukçu olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, some biological relationships between the harmful speciesCadra cautella Walk ve Ephestia kuehniella Zell. with egg parasitoids Trichogrammabrassicae Bezdenko, Trichogramma cacoeciae Marchal ve Trichogramma evanescenceWestwood are comparatively studied. The research is done in the laboratory at 20 ± 1ºC, 25 ± 1 ºC ve 30 ± 1 ºC temperatures, % 60-70 relative humidity and 16 hoursunder the light and 8 hours under the dark periods per day.As a result of the studies, the eggs of the two hosts which are being parasitedby both parasitoids, the blackening and opening time period is being shortened and alsothe lifetime of the adult female parasitoid is being shortened while the temperature isincreasing. Besides it is determined that parasitoids prefer the young eggs on both of thehosts. When the lifetimes of the parasitoids on the both hosts in all temperatures arecompared, the parasitoids on the E. kuehniella have been lived longer, parasited moreeggs, and the opening ratio of the eggs are higger tahn the other. C. cautella? isdetermined to be a good alternative host for mass production studies at 25 ± 1ºCtemperature.