OHSAS 18001 işçi sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri ve elektronik sektöründeki uygulamaları
OHSAS 18001 occupational health and safety management systems and applications on the electronic sector
  1. Tez No: 183417
  2. Yazar: NAZİFE ŞAFAK UTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AİDA ŞAHMUROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: OHSAS 18001, Work Safety, Managemet Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İş Sağlığı ve İş Güvenliği çalışmalarının amacı, iş kazaları ve meslek hastalıklarındançalışanları korumak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. Ancak iki hususvardır ki bunları gözardı etmemek gerekir. Bunlardan biri üretimin güvenliğini sağlayarakverimi artırmak, diğer ise; işletme güvenliğini sağlamaktır.İş kazaları ile meslek hastalıklarının neden oldukları kayıpları en aza indirmek amacıile bilimsel araştırmalara dayalı güvenlik önlemlerinin saptanması ve uygulanmasıdoğrultusundaki çalışmalar ise kısaca ?İş Güvenliği? terimi içinde toplanmaktadır.İş Sağlığı ve Güvenliğinin genel amacı; gerek işçiye ve gerekse ailesine, iş yerine vediğer merciilere gelen yükümlülükleri azaltmak ve buna bağlı olarak, ülke ekonomisineverdiği zararları önlemektir.iiiYüksek Lisans Tezi olarak sunulan bu çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği sorununaçözüm olabileceği düşünülen, bu konuda yeni ancak kabul görmüş ve yaygınlaşmakta olanyönetim Sistemi 18001 ele alınmış, temel kavramları anlatılmış ve Elektronik Sektöründekiuygulamaları üzerinde çalışılmıştır. Örnek olarak seçilen Profilo Telra Elektronik San. Tic.A.Ş.'de ki uygulamalarına yer verilmiştir.Çalışmada ayrıca, AB uyum çalışmaları çerçevesinde; İş Sağlığı ve Güvenliğikonularında oluşan yeni mevzuat irdelenmiş, değişiklikler vurgulanmıştır.1475 Sayılı İş Kanunundaki ?İşçi Sağlığı ve Güvenliği? kavramı yerine,4857 Sayılı yeni İşKanunu ve bu kanunu destekleyen tüzük/yönetmelikler incelendiğinde; aslında tümişletmelerin belge almasalarda; bir İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi kurmalarıgerekliliği görülmektedir.Anahtar Kelimeler; OHSAS 18001, İş Güvenliği, Yönetim Sistemi
Özet (Çeviri)
The aim of the studies on the business health and the business security is to protectemployees from industrial accidents and job illnesses, and provide them to work at healthierenvironment. However, there are two conditions we must consider, which are to increase theproductivity by providing the security of the production, and to provide the managementsecurity.Determining and applying the security precautions based on scientific research byminimizing the loss that are caused by the industrial accidents and job illnesses is briefly`business security?.The general purpose of the business health and the business security is to reduce theresponsibilities of the employees, their families, factory and the other departments; andrelated with this, to prevent the damages on the country economy.In this master thesis, the administration system 18001 which is recently accepted andspreading, and which can be a solution to the business health and security problem isconsidered. The main concepts of this is explained and the applications of this on theelectronic sector is expressed. For instance, the applications at `Profilo Telra Elektronik San.Tic. A.Ş? which is selected as an example is explained.Furhermore, in this thesis, the new concept about the business health and security thatis parallel with the EU adaptation studies is studied, and the changes are emphasized.When new 4857 numbered business law instead of the employee health and securityconcept in 1475 numbered business law, and the rules and the regulations that support thislaw is examined, the necessity to set up a business health and a business securityadministration system for all the factories is seen.