Ülkemizde üretilen bazı şorteninglerin yağ asiti bileşimlerinin ve trans yağ asiti içeriklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study on determination of fatty acid compositions and trans fatty acid contents of shortenings produced in Turkey
  1. Tez No: 183437
  2. Yazar: BELGİN BAŞOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MURAT TAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fatty acids, gas-liquid chromatography, shortening, trans fatty acids
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, ülkemizde üretilen şortening yağlarının yağ asiti bileşimleri ve transyağ asiti içeriklerinin çeşit ve miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçdoğrultusunda, 7 endüstriyel margarin tesisinden 3 farklı zamanda alınan toplam 45 adetörnek incelenmiştir. Örneklerin yağ asiti bileşimlerinin belirlenmesinde kapiler kolon gaz-likitkromotografi cihazı kullanılmıştır. Sonuçlar, palmitik asit, stearik asit, cis oleik asit, transoleik asit, cis linoleik asit, trans linoleik asit, cis linolenik asit ve trans linolenik asit olarakifade edilmiştir. İlave olarak, bu yağ asitleri miktarlarına istatistiksel analizler uygulanmıştır.Elde edilen sonuçlara göre, şortening örneklerinin tamamında trans oleik asit ve trans linoleikasit belirlenmiştir. Trans linolenik asit sadece 2 örnekte belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine fatty acid compositions and amounts oftrans fatty acids of shortenings which are produced in Turkey. For this aim, 45 shorteningswhich were taken from 7 different industrially margarine companies in three different timeswere examined. It was used capillary column gas-liquid chromatography to determine of fattyacid compositions. The results were explained as; palmitic acid, stearic acid, cis oleic acid,trans oleic acid, cis linoleic acid, trans linoleic acid, cis linolenic acid, trans linolenic acid. Inaddition, it was applied statistical analyses to each fatty acid. According to the results it wasdetermined trans oleic and trans linoleic acids in all shortenings. Trans linolenic acid wasdetermined in the samples of two brands. Trans oleic acid, trans linoleic acid and translinolenic acid contents in the samples were changing between; 2.4-21.3%, 0.2-2.9% and 0.0-0.1%, respectively.A large variability in the fatty acid compositions of the shortenings examined wasobserved (P < 0.01). It is clear from the results that partially hydrogenated vegetable oils withhigh trans fatty acid contents are still the major materials used in the production of Turkishshortenings.